• Home Slider01

Digoin Boot WaterstofFlinke einden kunnen varen zonder ronkende motor of stinkende uitlaatgassen? In Frankrijk is het mogelijk, daar vaart deze zomer voor het eerst een plezierboot op waterstof. Iedereen kan het vaartuig met de naam Willem Grove een dagje huren bij de Franse rederij Les Canalous, maximaal 12 personen mogen mee voor een totaalprijs van 269 euro.

De Franse rederij wil riviercruises door het departement Bourgondië groener maken met een eerste boot op waterstof. “Qua vaarcomfort is het ronduit magisch”, zegt CEO Alfred Carignant. “Er is geen geluid, geen trilling van de motor, geen stank en er zijn geen uitlaatgassen. Het enige wat je hoort is het klotsen van het water tegen de romp, dus het is echt magisch.” Maar het experimentele bootje heeft ook een nadeel: “we zitten nog in de pioniersfase, dus het gaat niet echt snel.” De plezierboot op waterstof is de eerste in zijn soort in Frankrijk. Het vaartuig beschikt over een elektromotor die wordt aangedreven door groene waterstof .

Voordat de huurders op de boot stappen, krijgen ze een korte training om te kunnen navigeren en de daarbij behorende regels. Vaar-ervaring is niet nodig. Op dit moment is de boot alleen beschikbaar voor dagverhuur, de brandstoftank is groot genoeg om de hele dag stroom te leveren, zonder dat opvarenden hoeven te stoppen om te tanken. De boot kan bij rederij Les Canalous in Digoin worden gehuurd voor een tochtje over de rivieren en kanalen in de Bourgondië voorafgaand aan een dagtocht langs de kanalen van Bourgondië .

Op termijn hoopt de rederij boten op waterstof beschikbaar te hebben bij alle 17 vestigingen in heel Frankrijk . Maar voorlopig zijn er nog een paar obstakels die overwonnen moeten worden. De belangrijkste is de tankinfrastructuur. “Waterstofgas onder hoge druk tanken is een stuk ingewikkelder als een vloeibare brandstof, dus een snelle uitrol van waterstofschepen is niet te verwachten”, meldt Alfred Carignant van rederij Les Canalous.

Lees ook: demovlucht-met-drone-op-vloeibare-waterstof-boven-essen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen