• Home Slider01

Japan H2 leveringDe angst van waterstofrijders om in Japan met een lege brandstoftank langs de weg te staan is niet meer nodig. Autofabrikant Toyota heeft samen met de Japanse Automobiel Federatie (JAF) een servicewagen ontwikkeld waarop een waterstoftankstation is geïnstalleerd. De ontwikkelaars denken met dit voertuig nóg meer Japanse automobilisten het gevoel te geven dat ze veilig en zonder problemen kunnen overstappen op waterstof. Eventuele hulp is altijd dichtbij.  

Ongeveer 50.000 keer per jaar krijgt de landelijke pechhulp JAF in Japan een hulpaanvraag van automobilisten die zonder brandstof zitten. Het overgrote deel betreft vloeibare brandstoffen, 700 keer per jaar is het een batterij-elektrisch voertuig en 20 keer een auto op waterstof. Voor vloeibare brandstofproblemen en elektrische is inmiddels een oplossing. Waterstof komt daar nu bij.

Het hulpvoertuig is ontwikkelt binnen een samenwerkingsverband van Toyota en de Japanse Automobiel Federatie. De waterstoftank is ontwikkeld door Toyota, er wordt getankt onder drukverschil. Hoewel het nog een prototype is, kan de waterstofmodule op een FC-vrachtwagen worden geladen en kan waterstof direct worden geleverd. De enige optie tot nu toe, een takelwagen, krijgt er dan ook een alternatief bij. JAF meldt dat het voertuig, in de rol van tankauto, ook kan worden ingezet op andere plekken waar behoefte is aan waterstof.

De auto voor pechhulp is niet alleen een tankauto. Het voertuig heeft ook apparatuur en onderdelen aan boord om te hulp te schieten bij een lekke band. De gereedschapskist is verder uitgerust met krikken, sleepkabels, luchttanks voor bandenpech, gereedschap voor het verwijderen van banden, tanks met gewone benzine, benzine met een hoog octaangehalte, dieselolie en meer. Daardoor is het mogelijk een breed scala aan service voor automobilisten te verlenen.

Hoewel de pechhulpauto nog een prototype is, heeft het voertuig al wel een officieel kenteken gekregen. De initiatiefnemers willen zich inspanningen om elk waterstofprobleem op te lossen en daarmee de realisatie van een waterstofmaatschappij te bevorderen.

Foto: Naast de pechhulpauto werd voor het eerst een Toyota Crown Sedan op waterstof getoond tijdens een demonstratie van de waterstofbevoorrading.

Lees ook: hyvia-wil-met-uniek-h2-ecosysteem-het-rijden-op-waterstof-sneller-ontwikkelen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen