• Home Slider01

MR Antonie binnenvaart waterstofZijne Majesteit de Koning Willem Alexander zal op 14 november het Nederlandse waterstofschip MS Antonie officieel in gebruik stellen. Dat gebeurt niet in Nederland, maar in de haven van de Duitse stad Duisburg, waar de koning die middag verschillende waterstofprojecten bezoekt. De koning heeft zich de afgelopen jaren op verschillende vlakken ingezet om de Nederlandse waterstofeconomie te ondersteunen.

Met de officiële ingebruikname komt er een einde aan een jarenlang traject van onderzoek, subsidie en voorbereiding. De afgelopen maanden zijn de laatste werkzaamheden bij Concordia Damen Shipbuilding in Werkendam afgerond.  Binnenvaartschipper en eigenaar Harm Lenten spreekt over een wereldprimeur. Op enkele plekken in de wereld wordt al gevaren op waterstof, maar dan zijn het altijd schepen die omgebouwd zijn van fossiele brandstoffen naar H2. De MS Antonie is helemaal nieuw.

Het gloednieuwe casco is eerder dit jaar rechtstreeks aangekomen uit China. De brandstofcel die aan boord is geplaatst is van Nederlands fabricaat en is geleverd door Nedstack Fuel Cell Technologie in Arnhem. De brandstofcel heeft een vermogen van 400 kW en wordt ondersteund door een accupakket van 1000 kWh. Waterstof wordt aan boord meegenomen in drie zeecontainers onder een druk van 300 bar. Per pendel wordt er 1,2 ton waterstof verbruikt. De waterstofinstallatie, de brandstofcel en het accupakket zijn voorin het schip geplaatst.   

Het schip vaart geheel geruisloos op elektriciteit die aan boord wordt opgewekt. De waterstofcontainers worden aan wal niet volgetankt, maar gewisseld. Dat bespaart enorm veel kostbare tijd.  De MS Antonie gaat in Nederland varen tussen Delfzijl en het botlekgebied bij Rotterdam en wordt ingezet voor het transport van zout. Door over te schakelen van diesel naar waterstof bespaart Lenten een uitstoot van 880 ton CO2 per jaar.  

“Het waterstof-elektrisch aangedreven schip van Harm Lenten is voor ons een belangrijke testcase”, zegt Femke Brenninkmeijer, ceo van NPRC, een coöperatie van 150 binnenvaartondernemers. “Op korte termijn kunnen we CO2 reduceren door biobrandstoffen bij te mengen, maar op langere termijn is groene waterstof een van de oplossingen. Met het waterstof aangedreven schip van Harm Lenten hopen we een blauwdruk voor de sector te creëren." De opdrachtgever van binnenvaartschipper Lenten is Nobian. Dit bedrijf is tevens de producent van de groene waterstof dat nodig is als brandstof voor het schip. 

De Nederlandse koning bezoekt op 14 november in Duitsland verschillende waterstofprojecten om de export van waterstof vanuit Nederland naar Noordrijn-Westfalen te realiseren. Hiervoor is het nodig om de relevante infrastructuur uit te breiden. Doel is dat in 2026 een tiental binnenvaartschepen tussen Rotterdam, Duisburg en Keulen vaart. Zij krijgen de beschikking over minimaal vier waterstofvulstations langs de vaarroute.

Foto: in juni werd nog volop gebouwd aan de MS Antonie op de werf Concordia Damen in Werkendam. Het schip met de blauwe band is de NS Antonie.
Lees ook: nederland-hygear-arnhem-verhoogt-productie-van-waterstof-door-samenwerking-met-rijngas

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen