• Home Slider01

Arnhem Dinxperlo Hygear Rijngas WaterstofDe Arnhemse waterstofproducent Hygear heeft met industriële gassenleverancier Rijngas een overeenkomst gesloten voor de productie en distributie van waterstof. Hygear gaat de groen gecertificeerde waterstof produceren en Rijngas gaat het product vermarkten. Door intensievere samenwerking kan HyGear de productie flink opschalen.

HyGear bouwt en levert wereldwijd waterstoftechnologie voor de productie van waterstof uit andere gassen en produceert daarnaast in Arnhem waterstof. Rijngas verkoopt waterstof en neemt in dit samenwerkingsverband de geproduceerde groene waterstof af van HyGear. Rijngas en Hygear werken al samen bij het vullen van gasflessen, door de overname van de buizentrailers van Hygear komen daar nu grotere volumes bij.  

“De vraag naar schaalbare en gedecentraliseerde waterstofproductie wordt steeds groter”, zegt Henk Kleef, CEO van HyGear. “Ons bedrijf ontwikkelt de nieuwste technologieën, levert de technologie, produceert waterstof en zorgt voor de afvulling vanuit de productie-site in Arnhem. Daarvoor werken we nauw samen met ons moederbedrijf, gespecialiseerd in duurzame energietechnologie, de HoSt Group.”.

Rijngas levert al jaren waterstof in kleine volumes. Daarvoor past het bedrijf een wisselconcept toe. Hierbij wordt gebruikgemaakt van 300 bar wisseltanks met een inhoud van 0,55 kg. De volgende stap is dat Rijngas waterstof levert in flessenbundels. Deze bundels bevatten 16 flessen van 300 bar, wat overeenkomt met ongeveer 16 kg waterstof. Daarnaast kunnen waterstoftanks met het ‘Easy Fill’ vulsysteem op iedere locatie worden gevuld. Dit gaat op basis van drukverschil, vanuit waterstof bundels, zonder dat hier verdere compressiesystemen voor nodig zijn. Voor grotere volumes zijn leveringen middels tube trailers mogelijk. Bij nog grotere volumes bestaat de mogelijkheid om met een on-site unit van HyGear lokaal waterstof te produceren.

“Het is vooral deze flexibiliteit en de mogelijkheid tot opschalen, wat de grote toegevoegde waarde is voor de waterstofmarkt”, zegt Norbert Romijn, directeur Rijngas. “Niet pas over langere tijd, maar de combinatie tussen HyGear en Rijngas, maakt het nu direct mogelijk om waterstof in kleine tot grote volumes te leveren of lokaal te produceren.”

Lees ook: transportbedrijf-schiever-gaat-13-vrachtwagens-ombouwen-naar-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen