• Home Slider01

VK Asda WaterstofDe Britse supermarktorganisatie Asda is in haar distributiecentrum in Skelmersdale overgeschakeld op waterstof. Voertuigen voor intern transport, zoals heftrucks en orderverzamelwagens, rijden niet meer op een accu maar op waterstof via een brandstofcel. Het distributiecentrum, gelegen tussen Liverpool en Manchester, was eerst een pilot voor waterstof maar is inmiddels definitief overgeschakeld op het schone gas.


“Een samenwerking tussen waterstofbedrijf Plug en Asda stelde ons in staat de waterstofbrandstofceltechnologie te testen, de voordelen te ervaren en deze ongelooflijke innovatie binnen ons bedrijf werkelijkheid te maken”, laat innovatiemanager Frances Spence weten. “Ik wil iedereen bedanken die dit project tot leven heeft geholpen. Ik wil echter speciale dank uitspreken aan het team van Skelmersdale CDC die vanaf het begin een ongelooflijke steun en pleitbezorger zijn geweest voor de waterstofbrandstofceltechnologie - zonder jullie zou dit project niet het succes zijn het is vandaag. Ik wil ook graag mijn ongelooflijke fijne collega's van het ASDA MHE Innovation-team bedanken die onvermoeibaar hebben gewerkt om Skelmersdale te ondersteunen en deze geweldige technologie na te streven met een echte passie voor deze innovatie. Als laatste, maar zeker niet als minste, wil ik Plug Power bedanken voor ongelooflijke steun in de afgelopen jaren en het enthousiasme voor waterstof.”

Asda in het Verenigd Koninkrijk is een volle dochteronderneming van het Amerikaanse Walmart. Daar wordt in de magazijnen al volop gewerkt met voertuigen op waterstof. Het grote voordeel is dat deze de volle 24 uur per dag inzetbaar zijn. Een tankbeurt duurt slechts enkele minuten. De tankvoorziening staat overigens in de bedrijfshal, de waterstofvoorraad staat buiten.

Darren Pettener, algemeen directeur van het Asda Skelmersdale distributiecentrum, liet bij aanvang van het project weten goede toepassingsmogelijkheden voor waterstof te zien “Asda wil de meest betrouwbare retailer ter wereld zijn, en duurzaamheid speelt daar een grote rol in. We hebben uit de eerste hand gezien wat een verschil de adoptie van waterstofbrandstofcellen heeft gemaakt voor ons moederbedrijf Walmart in de USA. Er zijn goede redenen waarom het zeer innovatieve Walmart ervoor heeft gekozen om de grootste vloot elektrische voertuigen op waterstof-brandstofcellen ter wereld te bouwen. We willen graag de bewezen milieu- en productiviteitsvoordelen van de invoering van brandstofcellen in onze activiteiten bij Asda realiseren.”

Enkele andere retailers gingen Asda al voor. In Europa werken het Franse Carrefour en Lidl Frankrijk inmiddels met intern transport op H2. Het ASDA distributiecentrum in Skelmersdale is als eerste binnen de keten overgeschakeld naar waterstof, het DC in Datford is de volgende.

Lees ook: eerste-waterstoftankstation-op-het-afrikaanse-continent-komt-in-walvisbaai

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen