• Home Slider01

Eerbeek xintc waterstofOntwikkelaar Xintc heeft een nieuwe succesvolle financieringsronde afgesloten voor de verdere ontwikkeling van electrolysers. Het bedrijf uit het Gelderse Eerbeek ontwikkelt electrolysers die snel kunnen reageren op het wisselende aanbod van groene stroom. De elektrolyser van Xintc is van het type ‘multi-core’ wat inhoudt dat meerdere gasmodules onderling samenwerken om de omzetting van elektrische stroom naar waterstofmoleculen zo efficiënt en duurzaam mogelijk te laten plaatsvinden. Daarnaast worden er in het apparaat geen zeldzame materialen gebruikt, maar alleen kunststof. De electrolysers kunnen worden geplaatst in een wand-opstelling (foto).

Wilko van Kampen, CEO van Xintc is enthousiast over de ontwikkelingen: “Bij een fluctuerende stroomtoevoer zorgt slimme software ervoor dat de productie van waterstof altijd onder de meest gunstige systeemcondities gebeurt. Feitelijk ‘danst’ de elektrolyser mee met de wisselende stroomaanvoer. Verder kan de capaciteit van de elektrolyser eenvoudig worden uitgebreid door extra systeemmodules bij te plaatsen. Maar ook de gaszuiverheid, de stroombron en de uitgangsdruk zijn altijd aan te passen door te extra systeemcomponenten bij te schakelen. Alle onderdelen van de Xintc-elektrolyser zijn gestandaardiseerde componenten waarmee je een installatie kunt samenstellen die precies aan de eisen van de klant voldoet; het zijn net LEGO-blokken.”

Rick Mintjes, investment manager Energy bij Oost NL is verantwoordelijk voor de investering in het innovatieve bedrijf: “XINTC heeft een veelbelovende techniek in handen waar veel vraag naar is. Waterstof geldt als een van de belangrijkste energiedragers om de vervuilende industrie en zwaar transport te verduurzamen. Oost-Nederland neemt een sterke positie in als het gaat om waterstof. Om die koppositie te blijven behouden is het van belang te investeren in innovatieve technologieën.” De hoogte van het financieringsbedrag wil Mintjes niet zeggen.

In Oost-Nederland werken diverse innovatieve bedrijven aan de toekomst met waterstof. Oost NL ondersteunt Xintc door het bedrijf met relevante partijen in contact te brengen. Het bedrijf ontving al eerder een voucher van De Groeiversneller Energie waarmee een business case is doorgerekend voor een pilot bij een zonnepark van glastuinbouw-ondernemers. De Groeiversneller Energie is een initiatief van de provincie Gelderland om de transitie van het gebruik van fossiele brandstoffen naar duurzame energie te versnellen.

Lees ook: dieselvoertuigen-worden-emissievrij-met-waterstofverbrandingsmotor-van-eh

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen