• Home Slider01

Moerdijk Waterstofpijpen waterstofEen belangrijke eerste stap voor het landelijke waterstofnetwerk door Nederland. Zijne Majesteit de Koning start morgenmiddag (vrijdag 27 oktober 2023) de aanleg van het eerste deel van de nationale ringleiding voor waterstof. Over zeven jaar moet er door heel Nederland een backbone liggen die alle grote industriële clusters in het noorden, oosten, zuiden en westen met elkaar verbindt. Ook worden vanaf deze ringleidingen verbindingen gemaakt met België en Duitsland. De Nederlandse Gasunie is verantwoordelijk voor de aanleg van het netwerk, dat voor het overgrote deel uit bestaande aardgasbuizen bestaat.

De Nederlandse regering verwacht dat waterstof een cruciale rol gaat spelen bij de energietransitie, bijvoorbeeld in de industrie en transportsector. Eén van de randvoorwaarden voor de ontwikkeling van de waterstofmarkt is de infrastructuur voor transport en opslag. Door als eerste Europese land de infrastructuur voor waterstof op orde te hebben, kan Nederland een belangrijk knooppunt voor duurzame energie worden. 
Naast eigen binnenlandse productie zal naar eerste grove inschatting ongeveer de helft van de nodige waterstof geïmporteerd moeten worden. Nederland werkt aan handelsrelaties op het gebied van waterstof met een brede groep landen, zowel op het gebied van inkoop en verkoop. 

Het eerste deel van het waterstofnetwerk, een traject van meer dan 30 kilometer, loopt in Rotterdam van de Tweede Maasvlakte naar Pernis, en is naar verwachting in 2025 operationeel. Het landelijke netwerk krijgt uiteindelijk een lengte van 1.200 kilometer en bestaat grotendeels uit bestaande aardgasleidingen die zullen worden hergebruikt. Het netwerk zal verbindingen hebben met grootschalige waterstofproductiefaciliteiten, importterminals in de zeehavens en bedrijven in binnen- en buitenland die waterstof gaan gebruiken om te verduurzamen.

Tijdens de startbijeenkomst houden onder meer de CEO van Gasunie een toespraak. Ook is er een gesprek tussen vertegenwoordigers vanuit de industrie en maatschappelijke organisaties over het belang van waterstof. Na de officiële start krijgt Koning Willem-Alexander een rondleiding over de bouwplaats waarbij medewerkers van Gasunie onder meer vertellen over de speciale techniek om waterstofleidingen aan te boren. Aansluitend spreekt de Koning met diverse betrokkenen over de verduurzaming van het bedrijfsleven, de rol van waterstof binnen een duurzaam energiesysteem, het transport van waterstof en over importmogelijkheden. 

Afbeelding: 32 kilometer nieuwe waterstofleiding ligt inmiddels klaar in Moerdijk

Lees ook: gck-mobility-levert-10-h2-bussen-voor-bezoekers-van-olympische-spelen-in-parijs

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen