Wie in de wereld van waterstof kent hem niet? Professor Ad van Wijk van de Technische Universiteit Delft. Als warm pleitbezorger van waterstof binnen de toekomstige groene energievoorziening is hij al meer dan tien jaar lang dominant aanwezig in binnen- en buitenland. Zijn belangrijkste doel is dat duurzame energie voor iedereen haalbaar en betaalbaar wordt. De professor neemt vandaag (vrijdag 27-10-2023) gepast afscheid, met een boek over groene energie en een afscheidsrede met de titel ‘A sustainable energy supply for everyone’.
Het boek ‘Groene energie voor iedereen’ kent een Engelse en Nederlandse editie en is door Ad van Wijk samen geschreven met Els van der Roest en Jos Boere van het KWR Wateronderzoeksinstuut, waar Van Wijk gastprofessor is. De uitgave is een pleidooi om breder te kijken naar energiesystemen, waarin duurzame energie als onderdeel van een geïntegreerd systeem functioneert samen met materialen, water en voedsel. Voor de omschakeling naar duurzame energie is volgens de schrijvers meer nodig dan het vervangen van fossiele energie. Het hele energiesysteem moet anders worden ingericht. Ad van Wijk schetst onder meer in het boek energiescenario’s waarin niet alleen duurzame energieproductie en energievraag, maar ook de dimensies ruimte en tijd middels de kosten voor transport en opslag worden onderzocht. Ad van Wijk: “Een duurzame energievoorziening voor iedereen op de wereld is geen utopie, maar haalbaar en betaalbaar dankzij de schone energiedragers waterstof en elektriciteit. Dit is snel te realiseren wanneer we op een integrale manier naar ons wereldwijde energiesysteem kijken’’.
Ad van Wijk (1956) is tot vandaag emeritus hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft en ook verbonden aan KWR Water Research Institute, waar hij het onderzoeksprogramma Energie en Water vormgeeft. Zijn werkzame leven zet hij zich in voor duurzame energie met als motto ‘Een duurzame energievoorziening voor iedereen’. De laatste jaren is Van Wijk vooral bekend als ‘waterstofprofessor’ door groene waterstof als cruciale sleutel in het energiesysteem van de toekomst onophoudelijk aan te tonen. Ad van Wijk is schrijver van diverse boeken waaronder het populaire boek over energie ‘Hoe kook ik een ei’.
Van Wijk is ook een man van de praktijk. Tijdens zijn afscheid is er ook ruimte voor studenten van de Technisch Universiteit Delft om hun nieuwste vliegtuig, boot en auto’s op waterstof te pitchen. Deze ‘next generation’ krijgt ook officieel het eerste exemplaar van het boek overhandigd. Na het ochtend-symposium is er een lunch met bezoeken aan de onderzoekswoonwijk ‘The Green Village’, opgericht door Ad van Wijk.
In het boek pleiten de schrijvers voor een integrale aanpak waarin wereldwijd wordt gezocht naar eerlijke oplossingen waar iedereen ter wereld van kan profiteren. De focus ligt hierbij vooral ook op de infrastructuur en opslag van de energiebronnen die te vaak worden vergeten. De onderzoekers ontwikkelden onder andere een wereldkaart die laat zien waar ter wereld er overschotten van op te wekken zonne-energie zijn en waar er tekorten aanwezig zijn. De focus ligt nu op een sectorgerichte en technologische energietransitie, maar een gebieds- en systeemgerichte energietransitie is eenvoudiger en sneller.
Mede-auteur van het nieuwe boek ‘Groene energie voor iedereen’ Els van der Roest (1991) heeft zich als onderzoeker bij KWR Water Research Institute gespecialiseerd in duurzame concepten rondom Water & Energie. Daarnaast promoveert zij 15 november 2023 aan de Technische Universiteit Delft op geïntegreerde duurzame energie- en watersystemen voor woonwijken. Co-auteur Jos Boere (1959) is directeur van Allied Waters, dat zich richt op implementatie van innovatieve en duurzame concepten in een circulaire economie. Jos is medeoprichter van Hysolar, producent en leverancier van groene waterstof.
Lees ook: nieuwe-energiecentrale-van-leipziger-stadtwerke-klaar-voor-100-waterstof