In de Duitse stad Leipzig is deze week een energiecentrale in gebruik genomen die kan draaien op 100% waterstofgas. Eigenaar Leipziger Stadtwerke spreekt over een van de belangrijkste mijlpalen voor een duurzame warmtevoorziening in de grootste stad van Oost-Duitsland. Volgens Stadtwerke is dit de eerste gecertificeerde waterstofcentrale van Duitsland. De centrale aan de Bornaische Straße maakt gebruik van twee gasturbines met in totaal 125 megawatt, om elektriciteit en warmte voor de stad op te wekken. Naast aardgas kan ook waterstof worden gebruikt.
De SGT800-gasturbines, geleverd door Siemens Energy, zijn ontworpen om in de overbruggingsperiode naar groene waterstof aardgas met lage emissies te verbranden. In de gasturbines werken zogenaamde Dry Low Emission branders zonder toevoeging van water. Om de uitstoot verder te verminderen, zijn ook grote katalysatoren in de warmwatergenerator geïntegreerd. Deze gecombineerde SCR-katalysatoren verminderen de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) en koolmonoxide.
Volgens de gemeentelijke nutsbedrijven in Duitsland zal het tot 2025 duren voordat de elektriciteits- en warmtevoorziening met groene waterstof en synthetische brandstoffen in de benodigde hoeveelheden en tegen betaalbare prijzen op de markt kan worden ingekocht. Tot die tijd zal een op aardgas gebaseerd warmtekrachtsysteem als overbruggingstechnologie worden gebruikt.
De centrale draait alleen op vol vermogen als dat nodig is, bijvoorbeeld op momenten dat er weinig duurzame energie wordt opgewekt uit wind- en zon. Op deze momenten kan de energiecentrale snel worden opgestart om binnen enkele minuten in de elektriciteits- en warmtebehoefte te voorzien. Door de restwarmte van de elektriciteitsopwekking te gebruiken voor stadsverwarmingsdoeleinden bereikt het systeem een algemeen rendement van ongeveer 90 procent, aldus de gemeentelijke nutsbedrijf.
Het verbranden van waterstof is technisch mogelijk, maar er ligt momenteel nog geen pijpleiding om groene waterstof in de gewenste volumes aan te voeren. Voorlopig draait de centrale dan ook nog op aardgas. In Duitsland wordt een landelijk waterstofnetwerk van pijpleidingen ontwikkeld. Daar zal de centrale in de toekomst op worden aangesloten. De bouw van de milieuvriendelijke energiecentrale in Leipzig heeft 188 miljoen euro gekost.
Lees ook: koning-willem-alexander-start-aanleg-eerste-deel-landelijk-waterstofnetwerk