• Home Slider01

Haringvliet AntonieVanaf de buitenkant lijkt het een gewoon schip, maar binnenin zit zeer hoogwaardige technologie. De Ms Antonie, het eerste nieuwe binnenvaartschip in Nederland dat vanaf het eerste moment vaart op groene waterstof, is de afgelopen week getest op het Haringvliet. De technici melden dat het manoeuvreren vlekkeloos is verlopen. De elektromotoren leverden per stuk maar liefst 700 kilowatt vermogen. Dit resulteert in een topsnelheid van 19 kilometer per uur. Begin december staat een tweede proefvaart gepland. De bouwers gaan er vanuit dat het tijdelijke certificaat dan wordt omgezet in een definitieve.

Het casco van de Ms Antonie is begin dit jaar aangekomen in Nederland en is verder afgebouwd bij Concordia Damen in Werkendam. Het doel is ervaring op te doen bij de bouw van een 100% emissievrij binnenvaartschip. De projectpartners zijn Nedstack Fuel Cell Technology, Nobian, Concordia Damen Shipbuilding, HyEnergy TransStore en NPRC. De opdrachtgever en eigenaar van het schip is binnenvaartschipper Harm Lenten van Lenten Scheepvaart. Het schip gaat varen op een brandstofcel van het Nederlandse bedrijf Nedstack uit Arnhem die wordt ondersteund door 36 batterijpakketten geleverd door Ebusco.

De Ms Antonie heeft een lengte van 135 meter. Met een laadvermogen van 3.700 ton zal het binnenvaartschip na afbouw worden ingezet voor het transport van zout tussen Delfzijl en de haven van Rotterdam. De Ms Antonie gaat varen voor opdrachtgever Nobian Industrial Chemicals B.V.

Lees ook: grootste-waterstoftankstation-van-amsterdam-opent-in-december

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen