• Home Slider01

Utrecht GroenvermogenEen belangrijke impuls voor het toepassen van waterstof in verschillende sectoren in Nederland. Het GroenvermogenNL R&D-consortium HyUSE heeft een subsidie toegekend gekregen van ruim € 14 miljoen om onderzoek te doen naar de wijze waarop waterstof toegepast kan worden als brandstof in de industrie, zwaar transport en lokale energievoorziening. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van TNO. Met een extra bijdrage vanuit de industrie en andere partners heeft het programma een totaalbudget van 16,5 miljoen euro.

Op dit moment wordt grijze waterstof nog voornamelijk gebruikt als grondstof in industriële processen, zoals raffinage en ammoniakproductie. Maar waterstof is ook geschikt als brandstof om processen die hoge temperaturen nodig hebben koolstofvrij te maken en als brandstof voor emissievrije gascentrales die stroom moeten leveren als en even geen groene energie uit windmolens en zonneparken beschikbaar is. In de transportsector kan waterstof  als brandstof dienen in waterstofverbrandingsmotoren of in brandstofcellen om voertuigen elektrisch aan te drijven.

Het consortium HyUSE gaat onderzoek doen naar de manieren waarop in de toekomst groene waterstof in deze processen kan worden toegepast. Daarbij draait het om vragen als op welke wijze moeten fabrieken worden aanpast zodat ze kunnen draaien op waterstof in plaats van aardgas en hoe waterstof veilig kan worden gebruikt in het transport of scheepvaart? En misschien nog wel het belangrijkste: hoe wordt de overgang van fossiel naar fossielvrij gerealiseerd, terwijl de economie gewoon moet doordraaien?

Het consortium HyUSE bestaat uit 30 partijen, waaronder 8 universiteiten, 5 hogescholen, 3 onderzoeksinstituten en 14 industriële partners. De looptijd van het onderzoek is zes jaar.

Lees ook: belgie-waterstof-en-autospecialist-mark-pecqueur-op-57-jarige-leeftijd-overleden

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen