• Home Slider01

Strathcona canada bus waterstofIn de Canadese steden Edmonton en Strathcona County worden dit najaar de eerste waterstof-elektrische bussen binnen het openbaar vervoer in gebruik genomen. Uit diverse testen is gebleken dat de voertuigen goed blijven presenteren in de meest uiteenlopende weersomstandigheden. De regio Edmonton en Strathcona County liggen in de provincie Alberta in een gebied dat bekend staat om zijn kille winterklimaat. Betrouwbaarheid en het rijbereik van stad- en streekbussen in alle seizoenen is van groot belang.

In de regio is transport een van de belangrijkste veroorzakers van de uitstoot van broeikasgassen, waarbij bussen in het openbaar vervoer het grootste aandeel uitstoten van alle gemeentelijke voertuigen. Voor de breide gemeenten is dat een belangrijke reden om hier als eerste waterstofvoertuigen te introduceren. De waterstofbussen vormen een aanvulling op de huidige elektrische busvloot van de stad Edmonton, die 60 voertuigen heeft rijden. Edmonton is daarmee de eerste stad in Canada met zowel waterstof-brandstofcel-elektrische bussen als batterij-elektrische bussen. De bussen op waterstof hebben een actieradius van 480 kilometer, de H2 wordt geproduceerd in de regio.

Derek Hanson, directeur van Transit Fleet Maintenance, zegt dat onderzoek van vervoersbedrijven in Canada heeft aangetoond dat waterstof-brandstofcelbussen het meest geschikt zijn voor langere routes. "Een waterstofbus is een voordeligere optie voor langere routes, in vergelijking met batterij-elektrische bussen die zware batterijen of extra oplaadinfrastructuur nodig hebben.”

Het nieuwe waterstoftankstation zal worden gevestigd in de buurt van de snelweg die Edmonton en Calgary met elkaar verbindt, waardoor ook het zware transport in de regio in de toekomst snel kan tanken.  

De proef met de waterstofbussen is onderdeel van het Alberta Zero Emission Hydrogen Transit-initiatief. Emissions Reduction Alberta (ERA) verstrekt ruim 3 miljoen euro subsidie.

Lees ook: hyuse-krijgt-subsidie-voor-onderzoek-naar-direct-gebruik-van-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen