• Home Slider01

Qatar pipeline waterstof Uit onderzoek van twee toonaangevende Europese bedrijven blijkt dat een nieuwe pijpleiding voor waterstoftransport tussen de golfregio en Europa een haalbare oplossing is. Via deze pijp kan jaarlijks 100 TWh of circa 2,5 miljoen ton 100% emissievrije waterstof aangevoerd worden voor een prijs van ongeveer 4 euro per kilo. De waterstofprijs is ongeveer 2,80 euro per kilo en de transportkosten bedragen 1,20 euro per kilo. Het onderzoek is uitgevoerd door het bedrijf RINA, een multinational op het gebied van inspectie, certificering en advies. Partner is AFRY, een Europese leider op het gebied van advies, engineering en ontwerp. Of een pijpleiding door een onstabiele regio een verstandige keuze is, is een politieke vraag. Het onderzoek werd uitgevoerd voordat de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak.

Met zeer veel groene energie uit zon en wind kan de Golfregio een toonaangevende mondiale producent van groene en blauwe waterstof, ammoniak en andere syntheseproducten worden. De onderzochte pijpleiding start in de Golf-regio en loopt door Saudi-Arabië, langs het Suezkanaal naar Egypte en de Middellandse zee. Vanaf daar kan de pijp aanlanden in Griekenland of Italië en stroomt de waterstof verder naar het noorden.  

Of de pijpleiding een serieuze optie is, wordt voor de politiek een moeilijke keuze. De klimaatdoelen moeten worden gehaald, maar de energie-zekerheid is van levensbelang voor heel Europa. De pijpleiding vanuit Qatar loopt door politiek instabiele regio’s waarin veel landen de afgelopen tientallen jaren regelmatig oorlog hebben gevoerd. Sabotage van de pijpleiding heeft dan al snel grote gevolgen.

Antonio Nodari, lid van het Executive Management Team bij AFRY Management Consulting voorziet echter geen grote problemen. “ De pijpleiding biedt een unieke kans om een ​​stap voorwaarts te zetten binnen de energietransitie in Europa en de MENA-regio. Het team van experts dat aan dit rapport heeft gewerkt, begrijpt niet alleen de kansen, maar heeft ook een realistisch beeld van de obstakels die overwonnen moeten worden en beschikt over de oplossingen om die uitdagingen aan te pakken.”

Lees ook: duitsland-netbeheerders-starten-met-de-uitrol-van-het-landelijke-waterstofnetwerk

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen