• Home Slider01

Lombardije Alstom waterstofHet regionale vervoersbedrijf Ferrovie Nord Milano maakt bekend over precies een jaar met de eerste treinen op waterstof in Italië te gaan rijden. Het regionale transportbedrijf uit de regio Lombardije heeft gekozen voor de Coradia Stream-multi-unit van de Franse fabrikant Alstom. Een belangrijk deel van de onderdelen van de nieuwe waterstoftrein worden in Italië ontwikkeld en gefabriceerd.

Alstom levert in eerste instantie zes waterstoftreinen. Het contract daarvoor is eind 2020 al ondertekend. De eerste voertuigen zullen vanaf eind 2024 of begin 2025 in dienst worden genomen op de 103 km lange niet-geëlektrificeerde lijn Brescia – Iseo – Edolo, in het noorden van het land. De waterstoftreinen hebben 260 zitplaatsen en een bereik van 600 km. Ze zullen de verouderde Fiat Aln668-treinen met dieselmotoren vervangen.

De emissievrije treinen zijn onderdeel van het H2iseO-project, dat tot doel heeft de eerste ‘waterstofvallei’ van Italië te creëren. Dit omvat onder meer de bouw van drie fabrieken voor de productie, opslag en distributie van waterstof in Brescia, Iseo en Edolo. In de fabriek in Iseo wordt in de opstartperiode nog grijze waterstof geproduceerd via steamreforming, de andere twee fabrieken leveren direct vanaf 2025 groene waterstof, geproduceerd met hernieuwbare energie. Er wordt ook waterstof geproduceerd voor 40 waterstofbussen van vervoerder Ferrovienord Autoservizi. Hier moet de hele dieselvloot worden vervangen.

Er werken een flink aantal Italiaanse bedrijven mee aan het productieproces van de treinen. De voertuigen zijn ontwikkeld in de fabriek van treinfabrikant Alstom in Savigliano, certificering en testen worden geregeld in Vado Ligure, componenten worden geleverd door de fabriek in Sesto San Giovanni en signaleringapparatuur komt uit Bologna.

Het project wordt grotendeels gefinancierd uit het Europese corona herstelfonds.

Lees ook: diplomatie-werkt-wereldwijd-aan-de-ontwikkeling-van-nederland-waterstofland

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen