• Home Slider01

Toulouse UH vliegtuig waterstofUniversal Hydrogen heeft deze week een test uitgevoerd met verwisselbare brandstoftanks met waterstof voor vliegtuigen. Het Frans-Amerikaanse bedrijf richt zich op de ontwikkeling van vliegen op waterstof en de bijbehorende tankinfrastructuur. De eerste testvluchten op H2 zijn inmiddels succesvol uitgevoerd.

Deze week is op de Franse luchthaven van Toulouse-Blagnac aangetoond hoe de waterstoftanks uit een ATR 72 gelost en herladen kunnen worden. Het concept van de startup houdt in dat de vliegtuigen met het nieuwe voortstuwingssysteem niet ter plaatse op de luchthavens worden bijgetankt, maar dat de snelwisseltanks buiten het luchthaventerrein worden gevuld en vervolgens als nieuwe tank in het vliegtuig worden geschoven. De waterstofcontainers worden gevuld in de productiefaciliteiten van het bedrijf. Onder welke druk de containers zijn gevuld is niet bekendgemaakt, eerder communiceerde het bedrijf een druk van 850 bar.

Universal Hydrogen organiseerde de demonstratie bewust op een actieve luchthaven om het wisselen van tanks in een realistische omgeving en onder reële bedrijfsomstandigheden te laten zien. De laaddemonstratie werd bijgewoond door vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, autoriteiten en fabrikanten die hun krachten hebben gebundeld in de Airport Compatibility of Alternative Aviation Fuels Task Force.

Arnaud Namer, de Chief Operating Officer (COO) van Universal Hydrogen, is enthousiast over de ontwikkelingen richting schone en stille luchtvaart: “Veel luchthavens over de hele wereld maken al dagelijks gebruik van waterstof, maar in de meeste gevallen zijn dit toepassingen op het land, zoals shuttlebussen. Vandaag zijn we een stap dichter bij het gebruik van waterstof bij het vliegen, door het waterstoftanken van ons ATR-72-vliegtuig te voltooien en de tanklogistiek van onze nieuwe H2AmpCart te onthullen. Omdat er geen extra luchthaveninfrastructuur nodig is om vliegtuigen op traditionele wijze te tanken, hebben we er vertrouwen in dat we kunnen bijdragen aan de snelle en kosteneffectieve transitie naar echte nul-emissies.”

Universal Hydrogen’s hoofdkantoor is gevestigd in Hawthorne, nabij Los Angeles International Airport. In juli 2022 opende Universal Hydrogen zijn Europese ontwikkelingscentrum in Toulouse. Hier wordt voornamelijk ombouwset voor de ATR 72-vliegtuigen ontwikkeld. De strategische investeerders van het bedrijf zijn onder meer GE Aerospace, Airbus Ventures, American Airlines, JetBlue Technology Ventures, Toyota Ventures en Mitsubishi Capital. 

Universal Hydrogen is van plan om regionale vliegtuigen zoals de ATR 72 en de Dash 8, om te bouwen tot waterstofvliegtuigen. De fabrikant streeft ernaar om in 2026 het eerste vliegtuig in de reguliere dienstregeling te zetten.

Lees ook: bunkerschip-met-waterstof-in-rouen-zorgt-voor-80-minder-co2-uitstoot

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen