Een Nederlandse primeur in de Gelderse plaats Wolfheze. Daar worden in december de eerste vier woningen opgeleverd die gebruik gaan maken van energieopslag in waterstof. In januari volgend jaar wordt het aantal woningen uitgebreid naar acht. De initiatiefnemers willen in de zomerperiode, wanneer er een overschot is aan energie uit zonnepanelen, zelf waterstof produceren. Dit wordt in gasflessen opgeslagen om in de koude wintermaanden te kunnen worden gebruikt.
De eerste woningen komen op het terrein van het voormalige dorpshuis De Burcht. Op dit terrein zijn 2 twee-onder-één kap woningen gebouwd. In de naastgelegen Open Hofkerk wordt momenteel volop gebouwd aan nog eens vier woningen. Het gebouw heeft geen monumentenstatus, maar met projectontwikkelaar Schipper Bosch is afgesproken het karakter van de kerk met zijn beeldbepalende functie zoveel mogelijk te behouden.
Op de daken van de woningen en kerk komen zonnepanelen. De energie die wordt geproduceerd wordt zoveel mogelijk direct gebruikt. Het overschot gaat naar een elektrolyser om zuurstof en waterstof te produceren. De zuurstof wordt afgeblazen, de waterstof gecomprimeerd en opgeslagen in gasflessen die staan in een schuurtje op het terrein. De warmte die bij dit proces vrijkomt, gaat naar een tank die is verbonden met het warmtenet. Hiermee wordt in de zomer het tapwater verwarmd.
In de winter brengen de zonnepanelen te weinig energie op. Dan gaat waterstof die in de flessen is opgeslagen naar een brandstofcel, waar het wordt omgezet in water en elektriciteit. De warmte die hierbij vrijkomt, wordt gebruikt voor de vloerverwarming.
De software voor de aansturing van het energiesysteem moet speciaal voor dit project worden geschreven. Hiervoor is de hulp ingeroepen van de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Het systeem moet een optimale mix van energiegebruik, energieopslag en energiewinning aansturen.
De huizen met het slimme energiesysteem worden de komende maanden opgeleverd, maar het waterstofsysteem zal pas vanaf het voorjaar gaan draaien. Dan wordt er teveel stroom geproduceerd en gaat de waterstofproductie van start. Gedurende twee jaar zal het project worden gemonitord. Om dat goed uit te kunnen voeren blijven de woningen en het energiesysteem eigendom van projectontwikkelaar Schipper Bosch. Het project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Hoewel de initiatiefnemers in Wolfheze praten over een landelijke primeur, is dat niet helemaal het geval. In het dorp ‘Stad aan ’t Haringvliet’ draait al enkele jaren een waterstofsysteem bij één woning. Ook hier wordt van zonne-energie waterstof geproduceerd, om op een later moment weer te worden omgezet naar elektriciteit. In deze woning is ook nog een thuisbatterij opgehangen om de woning ’s avonds en ’s nachts van stroom te voorzien, zonder grote energieverliezen die opslaan in waterstof iets minder aantrekkelijk maakt. Lees het artikel over het Innovathuus via deze link
Foto: De gemeenteraad van Renkum en de initiatiefnemers voor de woningen en het kerkgebouw
Lees ook: product-lijn-waterstof-steeds-belangrijker-voor-parker-hannifin