• Home Slider01

Amsterdam Bio Waste waterstofHet bedrijf Bio Energy Netherlands meldt dat in de haven van Amsterdam de eerste pure waterstof gewonnen is uit biowaste. Dit is houtafval dat nergens anders meer voor gebruikt kan worden. De gewonnen waterstof heeft een zuiverheid van 99,999% en is daarmee geschikt om direct in brandstofcellen of chemische processen gebruikt te kunnen worden. Volgens Bio Waste Netherlands is dit een wereldprimeur.

De installatie van het bedrijf maakt louter gebruik van niet-recyclebaar lokaal en regionaal afvalhout uit een straal van maximaal 150 kilometer rond Amsterdam, waaronder snoei-afval, dat geen andere mogelijke bestemming heeft. Door dit middels vergassing te converteren naar waterstof in plaats van te verbranden, wordt ruim 99% minder stikstof uitgestoten, terwijl er bij het vergassingsproces überhaupt geen fijnstof vrijkomt.

Omdat de CO2 die tijdens het omzettingsproces naar waterstof vrijkomt wordt afgevangen, leidt dit tot negatieve emissies. De afgevangen CO2 kan vervolgens worden ingezet in bijvoorbeeld de tuinbouw, door brouwerijen, in de chemie, in e-fuels of worden opgeslagen. Zo kan er in totaal 65.000 ton CO2 per jaar worden bespaard.

Middels een gepatenteerde vergassingstechniek van Net Zero Hydrogen is het mogelijk om syngas met een extreem laag teergehalte op commerciële schaal te produceren. Hierna wordt het syngas respectievelijk gecomprimeerd, verhit en wordt er stoom aan toegevoegd, waarna een lage temperatuur water-gas shift reactor ervoor zorgt dat de CO reageert met de stoom om waterstof en CO2 te produceren.

Met de toevoeging van een module voor drukwisseladsorptie, met een filter dat op álle gassen, waaronder CO2, behalve waterstof reageert, wordt de CO2 vervolgens afgevangen waarna alleen  pure waterstof overblijft.

De installatie in Amsterdam, kan uitgebreid worden naar 6 vergassingsreactoren met ieder een maximaal vermogen van 6MW. Dankzij de modulaire opbouw kunnen ook grotere projecten ontwikkeld worden.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en het AKEF (Amsterdams Klimaat & Energiefonds).

Lees ook: unieke-melktankauto-op-waterstof-rijdt-bijna-24-uur-per-etmaal

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen