• Home Slider01

Rotterdam Eneco WaterstofEnergiebedrijf Eneco wil een grote waterstoffabriek bouwen in de Rotterdamse haven. Alle vergunningsaanvragen zijn inmiddels ingediend en als deze positief worden doorlopen kan in 2026 met de bouw van de fabriek worden begonnen. Drie jaar later wordt dan de eerste waterstof geproduceerd. Eneco denkt dat de eerste waterstof geleverd zal worden aan industriële afnemers.

De fabriek komt te staan in de Europoort, tegen de Maasvlakte aan. Op deze locatie staat al een elektriciteitscentrale van Eneco, de nieuwe waterstoffabriek komt daarnaast. De waterstoffabriek zal 'klein beginnen', maar uiteindelijk uitbreiden naar in ieder geval 800 megawatt. De productie is ook afhankelijk van de vraag van de industrie, vertelt een woordvoerder. "Er is al veel industrie in de Europoort en de Maasvlakte die waterstof gebruikt, zowel als grondstof als brandstof. Dat moet alleen maar meer worden." Het energiebedrijf zal bij de bouw van de waterstof gaan samenwerken met het Japanse moederbedrijf Mitsubishi.

De waterstoffabriek gebruikt elektriciteit om water te splitsen in waterstof en zuurstof. Eneco zal hiervoor groene stroom gebruiken uit zonnevelden op land en windparken op de Noordzee. De waterstoffabriek krijgt uiteindelijk een vermogen van 800 megawatt. Nederland heeft als doel om in 2030 een productiecapaciteit van 4 gigawatt voor groene waterstof te hebben gerealiseerd. "De waterstoffabriek is nog maar een deel daarvan, maar het is wel echt nodig als we de industrie willen voorzien."

Lees ook: bio-energy-netherlands-claimt-wereldprimeur-met-waterstof-uit-biowaste

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen