• Home Slider01

Mexico Air LiquideDe wereldwijde gasconcern Air Liquide lijkt slachtoffer te worden van de nationalistische president Andres Manuel Lopez Obrador van Mexico. De regeringsleider wil voor het einde van zijn ambtstermijn, later dit jaar, de staatsmacht versterken. Air Liquide lijkt een willekeurig slachtoffer en wil antwoorden op de vraag waarom de activiteiten van de waterstoffabriek zijn overgenomen.

Mexico heeft op 29 december opdracht gegeven tot de tijdelijke bezetting van de waterstoffabriek van Air Liquide bij de Miguel Hidalgo-raffinaderij in de stad Tula. De fabriek wordt nu geëxploiteerd door de raffinagetak van Pemex, bekend als Pemex Transformación Industrial. De overname verrast de Franse gasleverancier. "Air Liquide zet zich in om te opereren binnen het wettelijke kader van alle rechtsgebieden waar het actief is."

Air Liquide lijkt het slachtoffer van willekeur. In april kondigde de president Andres Manuel Lopez Obrador plannen aan om voor 5,5 miljard euro aan energieactiva van Iberdrola te kopen nadat het Spaanse bedrijf te maken kreeg met politieke vijandigheid van Mexico die zijn vergunningen en levering beïnvloedde. Een maand later nam de regering een stuk spoorlijn in beslag dat eigendom was van de Grupo Mexico van de miljardair German Larrea. Vorige week zei de president dat hij werkt aan een voorstel om een terrein in de buurt van Playa del Carmen te kopen van Vulcan Materials Co., nadat hij het in de USA gevestigde bedrijf had bekritiseerd wegens vermeende milieuschade en de Mexicaanse mariniers had gestuurd om het land te bezetten.

Air Liquide levert sinds 2017 waterstof aan de raffinaderij van Tula en heeft het bedrijf inmiddels voor 50 miljoen euro overgenomen. De waterstof wordt gebruikt om in de raffinaderij zwavel uit benzine en diesel te verwijderen. Het bedrijf gaat niet accoord met de vijandige overname. “Air Liquide neemt actief contact op met de autoriteiten om duidelijkheid te krijgen over de situatie en bekijkt momenteel haar opties in de context van deze ontwikkeling”, aldus het bedrijf in een zeldzaam persbericht. 

Lees ook: proef-met-mix-van-h2-en-aardgas-in-erftstadt-stopt-ondanks-succes

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen