• Home Slider01

Glasgow ScottishPower ZeroAviaLuchtvaart-pionier ZeroAvia en energiebedrijf ScottishPower hebben een overeenkomst getekend voor de levering van groene waterstof aan vliegvelden in Schotland. ZeroAvia loopt wereldwijd voorop met de ontwikkeling van passagiersvliegtuigen op waterstof, maar daarvoor moet wel een tankinfrastructuur ontwikkeld worden. ScottishPower, met de hoofdvestiging in Glasgow gaat dit organiseren.

In de overeenkomst die is gesloten staat dat de bedrijven gezamenlijk verschillende modellen voor schone energie en waterstofvoorziening gaan onderzoeken ter ondersteuning van de luchtvaart en andere gebruikers. Dat betekent dat ScottishPower ook bewust kijkt naar andere toepassingen met waterstof op de luchtvaartlocaties.  

Naast het verkennen van waterstofleveringsmodellen en financiering op luchthavens, zullen de bedrijven ook de vereisten voor schone energie en de infrastructuur voor waterstofproductie verkennen voor potentiële toekomstige ZeroAvia-locaties binnen de distributienetwerkgebieden van ScottishPower in Schotland, Noordwest-Engeland en Noord-Wales.  

Voor Zero Avia is de samenwerking van groot belang. Het bedrijf heeft onlangs een overeenkomst voor 70 vliegtuigen op waterstof aangekondigd met het Schotse hoofdkantoor Ecojet. Van groot belang is dat bij levering de waterstofinfrastructuur klaar is, meldt Sergey Kiselev, Chief Business Officer van ZeroAvia. “Met de overvloed aan bestaande hernieuwbare energiebronnen en de vele geplande projecten heeft Schotland de kans om binnen het Verenigd Koninkrijk marktleider te zijn bij de ontwikkeling van een schone waterstofvoorziening. Door samen te werken met toonaangevende energiebedrijven als ScottishPower kunnen we de uitdagingen op het gebied van de brandstofinfrastructuur het hoofd bieden.” 

Peter Jones, directeur van de Green Hydrogen Business van ScottishPower, durft de uitdaging wel aan: “Groene waterstof , aangedreven door hernieuwbare energie, kan een sleutelrol spelen bij het koolstofvrij maken van zwaar transport. Wij verwelkomen de mogelijkheid om de luchtvaartindustrie te ondersteunen bij het leveren van effectieve oplossingen voor deze belangrijke sector.” 

Vliegtuigbouwer ZeroAvia is al ver gevorderd met het testen van een prototype van zijn eerste waterstofmotoren voor vliegtuigen met 20 zitplaatsen vanuit zijn R&D-hub in Gloucestershire, Engeland. Het bedrijf werkt aan de motorsystemen voor grotere vliegtuigen met 40 tot 80 zitplaatsen.

Lees ook: nieuwe-vessel-met-dual-fuel-aandrijving-op-waterstof-voor-windparken

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen