• Home Slider01

Stade Airbus WaterstofHet Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensieconsortium Airbus opent een "ZEROe" ontwikkelingscentrum in de stad Stade, 25 kilometer ten westen van Hamburg. In het noorden van Duitsland wil de fabrikant systeemtechnologieën voor vliegtuigen ontwikkelen waaronder composietmaterialen voor cryogene waterstof. Dat betekent dat Airbus inzet op toekomstige vliegtuigen die emissievrij kunnen vliegen op vloeibare waterstof.

Airbus gaat zich richten op de ontwikkeling van kosteneffectieve en lichtgewicht waterstofsystemen met behulp van vezelcomposietmaterialen zoals CFRP. De kennis die wordt opgedaan wordt ingezet voor onder andere de constructie van een cryogene waterstoftank. In het ZEDC moeten de componenten niet alleen worden ontworpen, maar ook worden geassembleerd en gecontroleerd. Zoals de fabrikant meldt, werkt ZEDC samen met andere Airbus-locaties in Europa aan deze nieuwe tankontwikkeling.

Sabine Klauke, Chief Technical Officer van Airbus, laat weten dat verschillende bedrijfsonderdelen van Airbus bij het onderzoeksproject worden betrokken. Mogelijk kunnen de afdelingen ruimtevaart en maritiem van de uitkomsten profiteren.

Het nieuwe "ZEROe"-centrum ontvangt subsidie van de deelstaat Nedersaksen en  indirect van de landelijke overheid. Airbus gaat samenwerken met het geplande waterstofinnovatie- en technologiecentrum in Noord-Duitsland. Internationaal werkt Airbus samen aan de toekomst van emissievrij vliegen met ontwikkelingscentra in Bremen (Duitsland), Nantes (Frankrijk), Madrid (Spanje) en Filton (Verenigd Koninkrijk).

Lees ook: nederland-koning-bezoekt-waterstofprojecten-van-port-of-zwolle-in-meppel

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen