• Home Slider01

Doetinchem Solaris waterstofOpnieuw een succes voor de Poolse fabrikant van bussen op waterstof Solaris. De busbouwer heeft een contract getekend met de Duitse exploitant Ruhrbahn GmbH om 19 emissievrije waterstofbussen aan Essen te leveren. De order omvat de levering van negen Urbino 12 waterstofmodellen met een lengte van 12 meter  en tien Urbino 18 waterstof van 18 meter. De voertuigen zullen worden uitgerust met brandstofcellen die aan boord elektriciteit opwekken en een geavanceerde ADAS-veiligheidssystemen. De levering van de innovatieve voertuigen staat gepland voor 2024 en 2025. Dit zijn de eerste bussen van Solaris in Essen.

“We zijn enorm trots dat we Essen de nieuwste waterstofvoertuigen kunnen leveren, die niet alleen het passagierscomfort zullen vergroten, maar ook een nieuwe fase zullen vertegenwoordigen in de transformatie van de transportsector. Ik ben blij dat Ruhrbahn heeft besloten deze strategische stap te zetten”, aldus Olivier Michard, lid van de raad van bestuur verantwoordelijk voor verkoop en marketing bij Solaris Bus & Coach.

De 12 meter lange modellen zullen een brandstofcel van 70 kW gebruiken, terwijl de gelede bussen een brandstofcel van 100 kW zullen hebben. Alle modellen zullen worden aangedreven door elektromotoren. De waterstofbussen van Urbino zullen ook beschikken over Solaris High Power-batterijen die zijn ontworpen om de brandstofcel te ondersteunen als er extra energie wordt gevraagd bij bijvoorbeeld het wegrijden. De voertuigen worden ook voorzien van airconditioning met behulp van een CO2-apparaat met warmtepompverwarmingsfunctie. De bussen hebben usb-opladers en een uitgebreid passagiersinformatiesysteem. 

De belangstelling voor waterstoftechnologie blijft in Europa groeien, vooral in de toepassing ervan op emissievrij transport. Solaris is inmiddels de grootste fabrikant van waterstofbussen. Er rijden er inmiddels 180 in verschillende Europese steden en de komende maanden worden er nog 530 worden afgeleverd. De orderportefeuille is uitstekend gevuld.

Vooral de Duitse markt is actief en investeert in bussen op waterstof. Urbino-waterstofbussen rijden al in steden als Keulen, Wuppertal, Hofolding, Weimar, Frankfurt, Gross-Zimmern en in het grootstedelijk gebied van München. Bovendien zitten er nog meer contracten in de pijplijn, waaronder Aschaffenburg, Krefeld, Güstrow, Gross-Gerau, Hamburg en Duisburg. In Nederland rijden Solarisbussen in de regio ten zuiden van Rotterdam en in de Achterhoek.

Foto: een Solarisbus van vervoerder Arriva tankt bij het waterstoftankstation van Kuster n Doetinchem.

Lees ook: kawasaki-is-overtuigd-de-motorfiets-op-waterstof-is-onderweg

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen