• Home Slider01
Bergen op Zoom Hak TennetTenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet en aannemer A.Hak hebben deze week in Bergen op Zoom een primeur met een boring op waterstof voor een hoogspanningskabel. De kabel de loopt van elektriciteitsstation Woensdrecht naar Bergen op Zoom versterkt het elektriciteitsnet in de regio. Met deze pilot op waterstof, waarbij de focus ligt op 100% emissievrij, zet TenneT een volgende belangrijke stap in het verduurzamen van haar bouwprojecten, ook in gebieden met de nodige stikstofuitdagingen. 

De bouwlokatie ligt direct naast een Natura 2000 gebied. Ter plaatse mag nagenoeg geen emissie worden uitgestoten. Op of direct bij de bouwplaats is ook geen zware stroomaansluiting beschikbaar voor de zeer moderne, stille en energiezuinige elektrische boor van A.Hak.  

“We hebben het energie- en uitstootprobleem van A.Hak opgelost door drie waterstofaggregaten die parallel geschakeld zijn op het bouwterrein te plaatsen”, zegt Marcel Kwakkel van Genpower in Groot-Ammers. "Voor de piekvraag hebben we er een extra batterijcontainer bijgeplaatst." 

De groene waterstof, voor het tot nu toe grootste infrastructuurproject op waterstof in Europa, is geleverd door Kuster H2 Energie in Babberich.  “Samen met de andere projectpartners hebben we een berekening gemaakt hoeveel waterstof er in twee tot drie weken nodig is”, zegt Jan Pieter de Wilde van Kuster Energy. “Gezien de omvang van het project hebben we vier nieuwe hogedrukcontainers ingezet die maximaal 484 kilo waterstof kunnen bevatten onder 381 bar. De containers hebben we laten vullen met groene waterstof bij Holthausen in Groningen. Dichterbij hebben we dit volume groene waterstof niet kunnen laden. Op verzoek van A.Hak en TenneT hebben we het transport verzorgt met vrachtauto’s die rijden op emissie-neutrale HVO100.” 

Business unit directeur Electron bij A.Hak, Richard van Beers is zeer tevreden met het emissievrije project. “Bij A.Hak zijn we altijd op zoek naar innovatieve manieren om duurzame verbindingen aan te leggen. Belangrijk hierbij is zo min mogelijk belasting van het milieu en de omgeving. Met deze pilot zetten we een belangrijke stap in die richting.” 

Netbeheerder TenneT speelt een essentiële rol in de Nederlandse energietransitie en wil projecten zo duurzaam en schoon mogelijk uitvoeren. Om die reden heeft CEO Manon van Beek, haar handtekening gezet onder het convenant ‘Schoon en Emissieloos bouwen’. Dit convenant gaat over de verduurzaming van onze bouwprojecten, en dat kan via de inzet van emissieloos materieel, zoals een elektrische boring, aangestuurd door waterstofaggregaten.  

Leverancier Genpower heeft de aggregaten wel eens eerder ingezet, maar het project in Bergen op Zoom is de eerste opdracht met een grote vermogensbehoefte. “We hebben de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in de stroomvoorziening op bouwplaatsen of festivals waar nagenoeg geen of zelfs helemaal geen emissies mogen worden uitgestoten”, zegt directeur Marcel Kwakkel van Genpower. Kuster H2 Energy heeft inmiddels vier transportcontainers voor waterstof die perfect aansluiten op onze aggregaten. De kinderziektes zijn eruit, de stroomlevering in Bergen op Zoom is zeer stabiel verlopen. Kortom, laat de volgende opdrachten maar komen.” 

Lees ook: holthausen-ontwikkelt-h2-truck-die-werkt-bij-arctische-temperaturen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen