• Home Slider01

Kuqa China waterstofEr zijn grote problemen met de productie van groene waterstof in China. De electrolysers die geleverd zijn door de Chinese fabrikanten Cockerill Jingli , Longi en Peric presteren aanzienlijk minder goed dan vooraf beloofd. De systemen blijken moeilijk overweg te kunnen met het wisselende energieaanbod. De electrolysers zijn gekoppeld aan grote zonnevelden.

China loopt internationaal gezien ver voorop bij de ontwikkeling van groene waterstof. Wereldwijd was eind vorig jaar een elektrolysecapaciteit van 1,2 GW geïnstalleerd, waarvan 610 MW in China. De belangrijkste bijdrage levert het Chinese olie- en chemieconcern Sinopec dat in juni 2023 de krachtigste groene waterstofproductie-eenheid ter wereld in de provincie Xinjiang in gebruik heeft genomen.  Binnen het Kuqa-project, met een elektrolysevermogen van 260 megawatt, moet 20.000 ton groene waterstof per jaar worden geproduceerd. Maar het project kent een moeizame start. De elektrolyser produceerde in zes maanden tijd slechts 2000 ton waterstof en blijft daarmee ver achter bij de verwachtingen.

De elektrolysers, geleverd door drie fabrikanten, Cockerill Jingli (120 MW), Longi (80 MW) en Peric (60 MW), ondervinden elk hun eigen technische problemen, maar hebben allemaal een gemeenschappelijk probleem in verband met hun flexibiliteit. De Chinese electrolysers, die gebruik maken van alkalische technologie, kunnen slecht overweg met de wisselvalligheid van hernieuwbare energiebronnen. De eenheid wordt aangedreven door een fotovoltaïsch park van 300 MW.

Hoewel de drie fabrikanten een werkingsbereik van 30 tot 100% van het nominale rendement hebben beloofd, waardoor ze zich kunnen aanpassen aan lagere hoeveelheden elektriciteit, zou het werkelijke bereik volgens experts eerder 50-100% zijn. 

Deze industriële tegenslagen zijn geen goed nieuws voor de waterstofproducenten. Wereldwijd is alom bekend dat alkalische technologie niet het meest geschikt is voor het produceren van groene waterstof uit hernieuwbare elektriciteit. Ze werken beter als ze zijn aangesloten op een stabiel elektriciteitsnet.  Westerse fabrikanten van elektrolysers, zoals het Noorse NEL, het Amerikaanse Plug, het Duitse Siemens Energy en het Franse McPhy werken met PEM-technologie, die belooft beter overweg kan met een wisselend stroomaanbod.

“Op dit moment heeft geen enkele fabrikant van elektrolyseapparaten de lange termijn-effectiviteit van zijn electrolysers kunnen aantonen ”, verzekert een technisch expert in de sector. “Nel, Plug, McPhy en Siemens Energy kunnen het daarom mogelijk niet beter doen dan Longi, Peric en andere Cockerill Jingli. Een situatie die voor een opkomende sector niet verrassend is. We zitten in een leercurve zoals we die dertig jaar geleden op het gebied van windenergie hebben meegemaakt.”

Lees ook: volth2-ontvangt-subsidie-voor-stroomaansluiting-groene-waterstoffabrieken

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen