• Home Slider01

Chili walmart waterstofWalmarkt, de grootste retailer ter wereld, schakelt in Chili razendsnel om van magazijnvoertuigen op batterijen, naar voertuigen op waterstof. Een half jaar nadat bij het distributiecentrum in de stad Quilicura, nabij de hoofdstad Santiago, een productielokatie voor groene waterstof is gebouwd, zijn al 80 van de in totaal 200 batterij-electrische magazijnvoertuigen omgebouwd.  Daardoor wordt de uitstoot van giftig afval met 250 ton per jaar wordt verminderd. Walmart verwacht dat het in de loop van het 15 jaar durende project de uitstoot van CO2 in de atmosfeer met 17.100 ton zal verminderen, wat overeenkomt met het planten van 34.200 bomen.

Walmart omarmde voor het eerst het potentieel van waterstof in 2012, met een vloot van 50 voertuigen en vorkheftrucks in de VS. Daar is de vloot inmiddels uitgegroeid naar meer dan 9.500 vorkheftrucks. Het bedrijf heeft dus al meer dan tien jaar praktijkervaring en is goed gepositioneerd om te investeren in het potentieel van Chili als producent van schone energie, inclusief groene waterstof.

Bij het distributiecentrum in Chili  staat een elektrolyser van 0,6 megawatt (MW) – bestaande uit twee stapels van 300 kilowatt (kW). Per dag wordt er 240 kilo groene waterstof geproduceerd. Het gas wordt opgeslagen in tanks van 30 bar en vervolgens gecomprimeerd naar 400 bar. Vervolgens wordt het gas via het dak geleverd aan twee laadstations van leverancier Plug in de bedrijfshal. Op werkdagen zou het verbruik op de locatie 190 kilo per dag moeten zijn”, schat Rodrigo Lorca Serrano, projectmanager bij Engie, het bedrijf dat het systeem heeft ontworpen..

Het potentieel groene stroom van Chili is enorm. De Chileense regering heeft van hernieuwbare energie een prioriteit gemaakt en als gevolg daarvan hebben de Chileense zonne- en windenergiesectoren hun opwekkingscapaciteit de afgelopen jaren vervijfvoudigd. Bijna 70% van het elektriciteitsverbruik van Chili is groen. Nu wil de regering grootschalig groene waterstof ontwikkelen om een gezonde export-economie op te richten. 

Ook Walmart is in Chili goed onderweg. Tegenwoordig is 84% van het energieverbruik van de retailer afkomstig uit schone energiebronnen. De meer dan 390 vestigingen in het land liggen op koers om in 2035 het doel te bereiken om 100% hernieuwbare energie te gebruiken. “We hebben ons ten doel gesteld om een regeneratief bedrijf te worden. Een bedrijf dat de zaken beter achterlaat dan wij ze hebben aangetroffen”, aldus topman McMillon van Walmart. “De energietransitie die onze wereld nodig heeft is niet eenvoudig, maar door samen te werken kunnen we het doen.”

Lees ook: kuqa-h2-project-moeizaam-van-start-chinese-electrolysers-presteren-slecht

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen