• Home Slider01

Zwolle Hessenpoort bouw waterstofOp het industrieterrein Hessenpoort in Zwolle-Noord wordt volop gewerkt aan de bouw van een nieuwe fabriek voor groene waterstof. Opdrachtgever H2Go ontwikkelt op het terrein van de het Waterschap Drents Overijsselse Delta op de hoek Beinheimstraat / Steinfurtstraat een elektrolyseer waar dagelijks bijna 500 kilo waterstof wordt geproduceerd. Naast de fabriek komen meerdere laaddoks waar waterstof door tankauto’s afgehaald kan worden.

Initiatiefnemer Jan Bastiaan levert waterstof voor mobiliteit, bouwplaatsen, festivals en bedrijfsprocessen. Tankauto’s kunnen gevuld worden tot 500 bar. De elektrolyseer werkt met een hoog rendement. Ook de zuurstof, een bijproduct van de productie van waterstof via elektrolyse, krijgt ook en bestemming. Deze gaat per pijpleiding naar de naastgelegen rioolwaterzuivering en wordt gebruikt binnen het reinigingsproces.

In samenwerking met STOWA en het kenniscentrum van regionale waterbeheerders deed het waterschap de afgelopen tijd onderzoek naar een andere manier van zuiveren van afvalwater. In het hart van de rioolwaterzuivering, de zogeheten beluchtingsstraat, is pure zuurstof ingebracht in plaats van de traditionele beluchting. Traditionele beluchting uit de buitenlucht kost erg veel elektriciteit. De verwachting is dat het energieverbruik van een rioolwaterzuivering op deze wijze met de helft afneemt.

Jan Bastiaan van H2-Go onderzoekt nog of hij het derde afvalproduct, warmte, aan een bedrijf in de directe omgeving kan leveren. Dit zou het productieproces nog efficiënter maken.

Kuster H2 Energy in het Gelderse Babberich is de exclusieve partner voor de verkoop van waterstof. “H2-Go richt zich volledig op het zo efficiënt mogelijk produceren van groene waterstof”, zegt Jan Bastiaan, directeur van H2-Go. “Kuster zorgt voor het sales- en distributietraject. Ze kunnen de waterstof met een eigen vloot tankauto’s overal in Nederland leveren en gaan overeenkomsten aan met andere bedrijven met een eigen tankwagenvloot die waterstof willen vermarkten. We lopen hier in Zwolle voorop bij de ontwikkeling van de waterstofproductie en hopen dat zich meer initiatieven gaan ontwikkelen”.

Over dit voorjaar is de waterstoffabriek in Zwolle operationeel.  

Lees ook: europa-stellantis-group-komt-met-serie-nieuwe-bestelwagens-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen