• Home Slider01

Een prachtige Georgia Plug USA waterstofopsteker voor het Amerikaanse waterstofbedrijf Plug. In de staat Georgia is de grootste fabriek ter wereld voor vloeibare waterstof klaar voor gebruik. In de fabriek wordt met PEM electrolysers, met een gezamenlijk vermogen van 40 MW, waterstof geproduceerd. Het gas wordt vervolgens afgekoeld tot 253 graden onder nul en in vloeibare vorm in enorme tankauto’s gepompt. De klanten voor vloeibare waterstof zijn de retailers Walmart, Amazon en Home Depot. Door waterstof in vloeibare vorm te transporteren kan er meer schone energie met één vrachtbeweging worden geleverd.

De fabriek, gelegen in Woodbine, Georgia, is ontworpen om 15 ton vloeibare elektrolytische waterstof per dag (TPD) te produceren – genoeg om ongeveer 15.000 vorkheftrucks per dag van energie te voorzien. Via acht PEM-elektrolysatoren van 5 megawatt (MW) wordt water gescheiden in waterstof en zuurstof. Het waterstofgas wordt vervolgens bij -253 graden Celsius  gecondenseerd tot vloeibare vorm om via Plug's logistieke netwerk met behulp van Plug-cryogene trailers te worden afgeleverd bij de waterstoftankstations van klanten.

Plug voltooide de fabriek in een snel tempo van 18 maanden, ruim twee keer sneller dan de driejarige industrienorm voor waterstofcentrales. De locatie van de fabriek nabij de Interstate-95 (op anderhalve kilometer afstand) en de interstate-10 (op dertig kilometer afstand) maakt gemakkelijke toegang mogelijk tot commerciële en industriële centra, waaronder de vaste klanten van Plug in de VS.

De productie van vloeibare waterstof zal, naast de aanhoudende productie van gasvormige waterstof, naar verwachting een positieve impact hebben op het bedrijfsresultaat van Plug en zorgen voor een extra stapsgewijze verandering in de uitbreiding van de brandstofmarge.

“We hebben een historische mijlpaal bereikt voor Plug en het hele waterstofecosysteem”, zegt Andy Marsh, CEO van Plug Power. “Het online brengen van deze groene waterstoffabriek laat zien dat we de toonaangevende bouwer zijn van de wereldwijde waterstofinfrastructuur voor het ondersteunen van de vraag van klanten bij het koolstofvrij maken van hun activiteiten.”

Lees ook: greenpoint-opent-derde-waterstoftankstation-in-oude-tonge-zuid-holland

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen