• Home Slider01

Sscandinavie airbus waterstofEen nieuwe stap voor vliegen op waterstof wordt gezet in Scandinavië. Vliegtuigfabrikant Airbus heeft een Momorandum of Understanding getekend met de luchtvaartbedrijven Swedavia, Avinor en SAS om het emissievrij vliegen sneller te kunnen ontwikkelen. Voor de uitrol van de tankinfrastructuur is energieleverancier Vattenfall als partner toegetreden. Het uiteindelijke doel is om de H2-infrastructuur voor vliegtuigen in te zetten op luchthavens in Zweden en Noorwegen.

Bij het project in Noord-Europa zijn 50 luchthavens betrokken. “Noorwegen en Zweden behoren tot de meest veeleisende regio’s op het gebied van de luchtvaart en hebben een groot potentieel voor de productie van waterstof uit hernieuwbare energiebronnen”, zegt Guillaume Faury, CEO van Airbus in het Franse Toulouse. “Dit partnerschap past perfect in de strategie om waterstof-luchtvaartecosystemen in de meest innovatieve regio’s van de wereld in te zetten.”

De coalitiepartners zijn relevante bedrijven. Swedavia is eigenaar van de 10 belangrijkste luchthavens van Zweden, Avinor eigenaar van 43 luchthavens in Noorwegen en SAS (Scandinavian Arlines) hebben al succesvolle samenwerkingen tot stand gebracht op het gebied van fossielvrije luchtvaart. De Scandinavische pioniers zijn enthousiast over de komst van Vattenfall, een energieproducent die investeert in hernieuwbare energiebronnen waaronder waterstof. Airbus, is belast met de ontwikkeling van de vliegtuigen op waterstof die in 2035 uit de fabriek moeten rollen.

Via het ‘Hydrogen Hub at Airports’-programma heeft Airbus overeenkomsten getekend met partners en luchthavens in tien landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Singapore, Zuid-Korea, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook: ruim-5-7-miljoen-euro-europese-subsidie-voor-h2hub-twente

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen