• Home Slider01

Noordenveld vuilniswagen waterstofDe gemeente Noordenveld, in het noorden van Nederland, neemt deze week een eerste vuilniswagen op waterstof in gebruik. Afgelopen woensdag is het voertuig officieel overgedragen en vanaf deze week gaan de eerste testritten beginnen. De emissievrije en zeer stille vuilniswagen zal de oudste van de huidige drie vuilniswagens op diesel gaan vervangen. Wethouder Alex Wekema nam afgelopen woensdag de sleutel van de wagen in ontvangst. Die kreeg hij uit handen van directeur Wim van Nispen van ESA Trucks, het bedrijf dat de wagen afleverde.

Wethouder Wekema van de gemeente Noordenveld is verheugd met de nieuwe aanwinst: “Deze nieuwe vuilniswagen oogt niet alleen schoon, maar is ook echt schoon. Hij stoot geen CO2 uit en rijdt bovendien bijna geruisloos door de straten. De groene kleur van de opzetcontainer zorgt ervoor dat de wagen wel degelijk opvalt en sluit mooi aan bij het groene karakter van de vrachtwagen.”

De vuilnisauto op waterstof maakt onderdeel uit van het project REVIVE-project, dat wordt medegefinancierd door de Europese Unie. Naast Noordenveld doen zeven andere Europese gemeenten mee, waaronder Amsterdam, Breda, Groningen en Helmond  in Nederland, Antwerpen in België, Bolzano en Merano in de regio Zuid-Tirol in Italië en Göteborg in Zweden. Deze gemeente zetten zich in om de uitstoot bij het inzamelen van huisvuil terug te dringen.

Het mede door de EU gefinancierde REVIVE-project is Europa’s grootste demonstratie van vuilniswagens op waterstof met brandstofcellen tot nu toe. Binnen het project gaan elf voertuigen rijden op waterstof op zes locaties in Europa. Het project toont het potentieel voor het CO2-vrij maken van zware voertuigen aan, met het behoud van de operationele flexibiliteit nodig voor stedelijke afvalinzameling.
REVIVE staat voor ‘Refuse Vehicle Innovation and Validation in Europe’. Het project is begin 2018 van start gegaan en loopt tot en met juni 2024.

Lees ook: forse-groei-in-waterstof-gerelateerde-producten-bij-parker-hannifin

 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen