• Home Slider01

Italië Iseo Alstom waterstofTreinenfabrikant Alstom meldt dat een nieuwe passagierstrein die rijdt op waterstof de fabriek in Savigliano in het noordwesten van Italië heeft verlaten. De trein van het type Coradia Stream H is op weg naar een andere treinenfabriek van Alstom in Salzigitter in Duitsland om aan verschillende testen bij lage snelheid te worden onderworpen. Tijdens de testen is het Coradia Stream treinstel voorzien van blauwe opvallende stickers die duidelijk maakt dat het een op dit moment nog een testtrein is. Als de testperiode succesvol wordt afgerond gaat de trein terug naar Italië waar het voertuig uiteindelijk zal gaan rijden voor Trenord.

Het Italiaanse spoorbedrijf Trenord heeft bij Alstom 6 treinen op waterstof besteld om emissievrij personenvervoer te kunnen gaan verzorgen op de lijn Brescia-Iseo-Edolo. De nieuwe Coradia Stream H-trein heeft een capaciteit van 260 zitplaatsen en een actieradius van ruim 600 km. Een onderdeel van de waterstoftrein is een wagon met een 'powerpack' waarin de waterstof wordt opgeslagen en waar in de aandrijving zit (foto links). Dit voertuig is in het midden voorzien van een gangpad waardoor passagiers zich van de ene naar de andere wagon kunnen verplaatsen.

Het waterstofproject, ontwikkeld dankzij IPCEI-financiering van de Europese Unie, is een belangrijke stap om de schadelijke uitstoot van het treinvervoer tegen 2050 met 100% te verminderen. De H2-treinen gaan ouder dieseltreinen vervangen. Trenord heeft nog een optie op 8 extra waterstoftreinen. De treinen gaan vanaf begin 2025 rijden langs het toeristische Iseo meer en door het aansluitende Val Camonica in het noorden van Italië.

Lees ook: noordenveld-start-deze-week-met-huisvuilinzameling-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen