• Home Slider01

Zwolle Fabriek waterstofEquans Belux is volop bezig met de bouw van een eerste Hybride E-Hub, voor de productie van groene waterstof en groene zuurstof in Nederland. De installatie staat op het terrein van de rioolwaterzuivering van Waterschap Drents Overijsselse Delta op industrieterrein Hessenpoort in Zwolle-Noord. Hier wordt vanaf dit voorjaar bijna 500 kilo groene waterstof per dag geproduceerd voor H2-Go B.V. en ca 3,5 ton groene zuurstof voor WDOD.

Initiatiefnemer en opdrachtgever voor de bouw is H2-Go B.V. uit Hattemerbroek. Voor eigenaar Jan Bastiaan is deze locatie slechts de start. “De eerste productielocatie komt op het terrein van de rioolwaterzuivering aan de Steinfurtstraat te Zwolle”, laat hij weten aan de redactie van Waterstof Magazine. “Het belangrijkste voordeel is dat in deze hybride setup het rendement van de fabriek sterk wordt verbeterd. De waterstof die zal worden geproduceerd komt in de verkoop; de zuurstof die als restproduct vrijkomt wordt via pijpleiding toegevoegd aan het zuiveringsproces van rioolwater. Het waterschap hoeft dan geen buitenlucht meer in het reinigingssysteem van rioolwater te pompen, maar doet dit dan met zuivere zuurstof. Dit brengt het proces op een aanzienlijk hoger rendement omdat buitenlucht slechts 21% zuurstof bevat.” Hoeveel het waterschap uiteindelijk zal besparen zal de komende jaren in praktijk worden aangetoond. De initiatiefnemers spreken over een “prove of concept project”.

Belangstellenden voor groene waterstof kunnen zich nog melden. “H2-Go B.V. is de producent van waterstof”, zegt Bastiaan. “Aangezien we zelf maar een waterstoftrailer hebben, hebben we voor de verkoop en distributie een overeenkomst gesloten met Kuster H2 Energy. Zij hebben ervaring met waterstoftransport en -ook heel belangrijk- meerdere tankauto’s waarmee waterstof getransporteerd kan worden naar iedere locatie in Nederland. Als H2-Go B.V. richten wij ons op verdere opschaling van waterstofproductie. Hier in de regio zijn nog verschillende zonneparken en windmolens in ontwikkeling.  Deze eerste productielocatie bij de rioolwaterzuivering is slechts de start, er liggen nog tal van nieuwe kansen in het verschiet in binnen- en buitenland.”

Lees ook: nederland-remeha-presenteert-eerste-waterstofoplossing-voor-de-utiliteitsmarkt

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen