• Home Slider01

Deventer Nefit Bosch lab waterstofHet internationaal technologisch en dienstverlenend bedrijf Bosch investeert fors in waterstof bij twee Nederlandse vestigingen. In Deventer wordt volop gebouwd aan een internationaal ontwikkel- en testcentrum voor woningverwarming op waterstof en in het productiebedrijf in Tilburg wordt de focus gelegd op de ontwikkeling en bouw van componenten voor brandstofcellen en electrolysers. De internationale Bosch Groep bestaat uit "Robert Bosch GmbH" en ongeveer 470 dochter- en regionale maatschappijen verspreidt over ongeveer 60 landen.

Waterstof gaat een rol spelen binnen de energiemix van de toekomst. Ook voor het verwarmen van woningen. Daarvan is Nefit Bosch overtuigd. Maar voordat de waterstofketels in serie van de band rollen moet je eerst uitgebreid testen. Daarom bouwt Nefit Bosch komend jaar een nieuw, internationaal waterstoftestcentrum in Deventer. De werkzaamheden zijn in volle gang.

Het centrum zal worden gebruikt om onder meer waterstoftoepassingen te testen voor het verwarmen van gebouwen. Nefit Bosch heeft al een waterstofketel ontwikkeld die de huidige aardgasketels een-op-een kan vervangen. Voordat serieproductie aan de orde is, ondergaan de toestellen eerst uitgebreide duurtesten. Hierbij wordt de hele levensduur van de ketel gesimuleerd in zo'n twee jaar tijd. Dat is noodzakelijk om te garanderen dat de waterstoftoestellen net zo betrouwbaar en veilig zijn als de huidige generatie cv-ketels op aardgas. Naast waterstof kunnen in het nieuwe lab straks ook tests plaatsvinden met alle andere gassoorten, waaronder ook biogas.

Om het waterstoftestcentrum op de locatie van Nefit Bosch in Deventer te huisvesten, wordt een bestaande productiehal heringericht en verbouwd. "Dit is mogelijk omdat de productie van cv-ketels grotendeels wordt geclusterd in Bosch-fabrieken in het buitenland", liet Markus Baumeister, directeur engineering bij Nefit Bosch eerder weten. "Hierdoor komt er bijna 4000 m² vrij in de productiehal.’’ Een derde deel van de productiehal wordt ingericht als testcentrum, inclusief een goed uitgeruste werkplaats voor het bouwen van prototypes. Tweederde van deze ruimte zal worden gebruikt voor andere activiteiten, zoals een configuratiecentrum voor prefab oplossingen en de productie van (dak)warmtepompen.

Voor waterstoftests gelden andere regels en ze vereisen andere voorzieningen, met name op het gebied van veiligheid. "We deden altijd al veel onderzoek naar de verbrandingseigenschappen van aardgas en propaan. We breiden nu de laboratoriumcapaciteit aanzienlijk uit en voegen waterstof toe aan ons onderzoek", legt Baumeister uit. Voor de tests zal overwegend groene waterstof worden gebruikt. Aan de voorzijde van de huidige productiehal wordt hiertoe een waterstofstation gerealiseerd met tube trailers voor de aanvoer van waterstof. Mogelijk gaat Nefit Bosch in een later stadium zelf groene waterstof opwekken met een eigen elektrolyzer, die mede door een ander onderdeel van Bosch in Tilburg wordt ontwikkeld.

Hoewel installateurs niet direct met waterstof aan de slag hoeven, benadrukt Baumeister dat groene waterstof op termijn een component van de energiemix voor de gebouwde omgeving kan worden. "Nu hybride warmtepompen steeds populairder worden, kan de combinatie met een waterstofketel interessant zijn als CO2-vrije oplossing, omdat je dan profiteert van de voordelen van beide bronnen", zegt Baumeister. "Onze H2 Ready cv-ketel kan binnen een uur worden omgezet van aardgas naar waterstof. Met de investeringen die we nu doen in het testcentrum zijn we klaar voor het moment dat de Nederlandse of Europese politiek besluit dat waterstof een onderdeel van de energiemix zal zijn. Certificering zal daar ook bij horen.’’

Verschillende divisies van Bosch werken al jaren aan de verdere ontwikkeling van waterstof. Zo werken nu al meer dan 3.000 mensen aan waterstoftechnologieën en steekt het bedrijf internationaal  de komende drie jaar nog eens 2,5 miljard euro in waterstof. In Nederland gaat Bosch, naast waterstofketels, ook cruciale onderdelen ontwikkelen en produceren voor elektrolysers in de vestiging in Tilburg.

Lees ook: eerste-vijf-daimler-trucks-op-vloeibare-waterstof-gaan-deze-zomer-rijden

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen