• Home Slider01

Algarije aardgaspijpen waterstofDuitsland, Italië en Oostenrijk gaan gezamenlijk optrekken bij de ontwikkeling van een Noord-Afrikaanse waterstofcorridor. De waterstof moet grootschalig opgewekt worden in het noorden van Afrika en via bestaande aardgaspijpen in Italië aanlanden. Vandaar gaat de H2 verder in noordelijke richting naar Beieren in Duitsland en Oostenrijk. De EU heeft deze zuidelijke waterstofcorridor al uitgeroepen tot een zogenaamd project van gemeenschappelijk belang, waardoor de financiering is vergemakkelijkt.

Het gaat daarbij vooral om de levering van groene waterstof, die in Noord-Afrika met wind of zon wordt opgewekt. Daarbij wordt maximaal gebruik gemaakt van de bestaande aardgaspijpleidingen van Algerije via Tunesië naar Italië, Oostenrijk en Duitsland.

De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck is positief over het plan. “De zuidelijke corridor zal een belangrijke rol spelen, vooral bij het voorzien van de Zuid-Duitse deelstaten van groene waterstof. Met een goed functionerende grensoverschrijdende waterstofpijpleidinginfrastructuur op deze route kan een grote stap gezet worden om een ​​volledig verbonden Europees waterstofnetwerk te bouwen.” De staten gaan ervan uit dat het bestaande netwerk van 3000 kilometer voor ongeveer 70 procent uit oude aardgaspijpen gaat bestaan.

Habeck heeft in februari al een bezoek gebracht aan Algerije, dat momenteel een van de belangrijkste aardgasleveranciers van de EU is. Vanaf ongeveer 2030 zou Algerije de bestaande verbinding kunnen gebruiken voor de levering van waterstof in plaats van aardgas, dat goedkoop geproduceerd kan worden met zon of wind in het grootste land van Afrika. Tegen 2040 zou Algerije in ongeveer tien procent van de waterstofbehoefte van de EU kunnen voorzien.

De pijpverbinding is met name voor het zuiden van Duitsland van belang, aangezien andere geplande waterstofverbindingen vanuit Noorwegen of Groot-Brittannië allemaal in Noordwest-Duitsland aankomen. 

Zie ook: australie-toyota-en-walkinshaw-testen-tundra-pick-up-met-h2-verbrandingsmotor

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen