• Home Slider01

Japan H2OneEen flinke teleurstelling voor de partners binnen het ‘H2One-project’ in Japan. De gemeente Tsuruga en fabrikant Toshiba hebben besloten een einde te maken aan het experiment met noodstroom op basis van waterstof bij het stadhuis van Tsuruga City. Drie jaar geleden werd het zeer innovatieve systeem geïnstalleerd, maar heeft sindsdien te maken met een reeks storingen. Ontwikkelaar Toschiba en de gemeente stoppen er nu mee.

Bij aanvang van het project was de faciliteit het middelpunt van de stad om waterstofenergie te commercialiseren en er werd verwacht dat het zou kunnen dienen als noodstroombron in tijden van rampen. In praktijk bleek het tegen te vallen, het systeem heeft te kampen met veel storingen en kan niet stabiel functioneren. Afgelopen week heeft de gemeenteraad na een informatiesessie besloten om ermee te stoppen.

Het 'H2One'-elektriciteitsvoorzieningssysteem maakt gebruik van waterstof uit hernieuwbare energiebronnen. Een elektrolyser splitst water met behulp van elektriciteit die wordt geleverd door zonnepanelen van 33 kilowatt op het dak van het stadhuis. De geproduceerde waterstof kan worden opgeslagen in tanks en worden gebruikt om elektriciteit op te wekken wanneer dat nodig is. De maximale stroomopwekkingsoutput bedraagt ​​3,5 kilowatt. Het is geïnstalleerd door Toshiba Energy Systems (Kawasaki City), dat in 2018 een overeenkomst tekende met de stad om waterstofenergie te onderzoeken en te ontwikkelen.

Het nieuwe stadhuis werd in november 2021 in gebruik genomen. Er ontstonden daarna snel problemen met de elektrolyser. In april 2023 waren er al 29 storingen geweest. Sindsdien zijn de meeste functies uitgeschakeld. Volgens de stad is er nooit gevaar ontstaan, omdat de bestaande dieselgeneratoren voldoende noodstroom kunnen leveren aan het stadhuis, dat bij een ramp ook als evacuatieplaats dient.

Na overleg kwamen de stad Tsuruga en Toshiba overeen het contract met betrekking tot het systeem op te zeggen. Het bedrijf zal de ongeveer 1 miljoen euro het project heeft gekost volledig betalen, inclusief subsidies van de overheid en het aandeel van de stad. Toshiba zal ook de apparatuur verwijderen en het terrein terugbrengen naar de staat waarin deze zich bevond voordat de apparatuur werd geïnstalleerd.

Tijdens de briefing legde een vertegenwoordiger van het bedrijf uit dat drie soortgelijke systemen die buiten Tsuruga City zijn geïnstalleerd, ook regelmatig problemen ondervonden. Achteraf was Toshiba te snel met een systeem dat nog niet goed doorontwikkeld was. Vice-burgemeester Toshiyuki Ikezawa van Tsuruga heeft zich richting de raad verontschuldigd. “De plannen waren misschien iets té vooruitstrevend.”

Lees ook: oostenrijk-zorgen-om-watervraag-van-grootste-waterstoffabriek-in-zurndorf-burgenland

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen