• Home Slider01

Perth MijnbouwtruckEen primeur voor Fortescue Metals en Liebherr in Australië. In de omgeving van Perth, in het westen van het land, rijdt een van de grootste voertuigen ter wereld op waterstof. Het emissievrije mijnbouwtruck moet een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het uitfaseren van dieselvoertuigen in de kolenmijn.  

De truck met de naam ‘Europa’ is ontwikkeld in samenwerking met Liebherr, bevat een batterij van 1,6 MWh die in eigen huis is ontwikkeld door Fortescue WAE en brandstofcellen met een gezamenlijk vermogen van 500 kW. Alles is groot aan het voertuig, waaronder de tanks voor waterstof. Hierin kan maar liefst 380 kilogram waterstof worden opgeslagen in vloeibare vorm.  “Na het succes van ons prototype van een batterij-elektrische transportwagen, zijn we blij dat ‘Europa’ nu op waterstof kan rijden”, zegt CEO Dino Otranto in de Australische media. “Dit is een enorme prestatie voor het team en brengt ons weer een stap dichter bij het hebben van een vloot van emissievrije vrachtwagens op onze bedrijfslocaties tegen het einde van dit decennium.”

Fortescue meldt dat het al is begonnen met de levering van de eerste T 264 dieselelektrische vrachtwagens, die vóór het einde van het decennium zullen worden omgezet naar nul-emissietechnologie. Het bedrijf heeft ook zijn prototype van een elektrische vrachtwagen van 240 ton, genaamd de Road Runner, getest, waarbij rondjes over het testcircuit, hellingtesten en hellingstarts met volledige belading zijn gemaakt.

Fortescue Metals vervangt ook zijn vloot dieselgraafmachines door elektrische graafmachines, die naar eigen zeggen efficiënter blijken te zijn. Eenmaal voltooid, zal het gebruik van 95 miljoen liter diesel per jaar elimineren. Voor de enorme graafmachines moet een 2 km lange hoogspanningskabel naar de mijn worden aangelegd.

Lees ook: usa-grootste-waterstoftankstation-ter-wereld-levert-15-duizend-kilo-per-dag

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen