• Home Slider01

Erlangen HydrogeniousDe oprichter en CEO van het Duitse bedrijf Hydrogenious LOHC Technologies, dr. Daniel Teichmann, heeft een waterstofmedaille ontvangen van de Nederlandse organisatie Missie H2. De prestigieuze en vooral symbolische prijs wordt toegekend aan pioniers op het gebied van waterstof die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse doelstelling om uit te groeien tot Nederland Waterstofland in 2030.

Teichmanns bedrijf Hydrogenious heeft baanbrekend werk verricht op dit gebied van waterstoftransport. De belangrijkste bijdrage is de ontwikkeling van de herbruikbare waterstofdrager LOHC. In deze Liquid Organic Hydrogen Carrier, die lijkt op olie, wordt waterstof tijdens het transport opgeslagen. Op de plek van bestemming kan de waterstof weer eenvoudig afgescheiden worden. Op deze manier is comprimeren van waterstof naar hoge druk tijdens het transport niet meer nodig.

Hydrogenious LOHC Technologies is inmiddels marktleider in dit segment en heeft enkele honderden hooggekwalificeerde ingenieurs in dienst. Het bedrijf wil de internationale industrie en zware mobiliteitssectoren in staat stellen waterstof te transporteren, op te slaan en te gebruiken alsof het een traditioneel olieproduct is. Teichmann bouwt zijn nieuwe propositie op een fundament van vier pijlers: hoge veiligheid, lage kosten, efficiënte opslag en, bovenal, een gebruiksproces dat net zo vertrouwd en eenvoudig is als zijn tegenhanger in fossiele brandstoffen.

De jury van de waterstofmedaille is enthousiast over deze innovatie. “Als we Hydrogenious beknopt zouden moeten beschrijven, zouden we zeggen dat het bedrijf de ontbrekende schakel vormt in de groeiende behoefte om waterstof van over de hele wereld naar de havens en industrieën te transporteren. Hiervoor ontwikkelde het bedrijf zijn uitgebreid geteste LOHC-technologie met benzyl tolueen als waterstofdrager. Hoewel het hoofdkantoor nog steeds gevestigd is in Erlangen (Duitsland) heeft het bedrijf inmiddels een netwerk van internationale dochterondernemingen opgebouwd met kantoren in de Verenigde Arabische Emiraten en Noorwegen. Hydrogenious legt de basis voor een uiterst betrouwbare en efficiënte wereldwijde distributie van waterstof. Dit kan een belangrijke impuls geven aan de importstrategieën van de EU, in het bijzonder voor Nederland, dat voor zichzelf een belangrijke rol ziet weggelegd als toekomstige waterstofhub voor Noordwest-Europa.”

De medaille is overhandigd door Dorine Bosman, Chief Investment Officer van het Havenbedrijf Amsterdam en tevens bestuurslid van Missie H2 (rechts op de foto). MissieH2 is een samenwerking tussen Gasunie, Shell Nederland, Remeha, Toyota, het Havenbedrijf Amsterdam, Groningen Seaports, Vopak en Eneco. Het gemeenschappelijke doel is het realiseren van een waterstofeconomie tegen 2030.

Lees ook: nederland-het-meest-duurzame-aannemingsbedrijf-heeft-bijna-60-voertuigen-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen