De Nederlandse fabrikant van waterstoftankstations Resato heeft een strategische overeenkomst getekend met de Franse energieleverancier Qair. Resato gaat een aantal waterstoftankstations leveren voor projecten in Frankrijk en IJsland. Het eerste H2-station moet eind dit jaar operationeel zijn in Occitanië, in het zuidwesten van Frankrijk. Dit tankstation is openbaar en gaat waterstof leveren voor de mobiliteit onder 350 en 700 bar. De groene waterstof wordt door Qair regionaal geproduceerd in Port-la-Nouvelle.
Qair is een wereldwijd bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van duurzame energie. Deze komt uit zon en wind, maar ook uit getijden-wisseling. Vorig jaar maakte het bedrijf bekend dat het subsidie heeft binnengehaald voor de bouw van vijf waterstoftankstations in Occitanië.
In dezelfde regio, voor de Franse kust tussen Narbonne en Perpignan, ontwikkelt Qair een drijvend windpark en een productielocatie voor groene waterstof. Beide projecten zijn inmiddels volop in aanbouw en moeten eind dit jaar operationeel zijn. Ruim een jaar geleden is de bouw van de enorme electrolyzer aan de Middellandse zee begonnen en over een half jaar moet de eerste waterstof worden geproduceerd. De productiefaciliteit kost 60 miljoen euro en zal in eerste instantie jaarlijks 3 miljoen kilo waterstof produceren uit groene energie. Binnen vijf jaar moet de productie zijn verdubbeld.
“De 3.000 ton die we in eerste instantie gaan produceren, is bestemd voor de zware mobiliteit”, zegt Pierre-Brice Valerio, hoofd waterstoftechniek van het bedrijf Qair. “Dat betekent dat er veel fossiele brandstof wordt bespaard en er 30 ton CO2 niet in de atmosfeer terechtkomt”. Vier elektrolysers gaan in eerste instantie zuurstof en waterstof uit water halen. Het water dat nodig is voor de productie van waterstof zal uitsluitend afkomstig zijn van een afvalwaterzuiveringsinstallatie. De levering van groene stroom wordt gedeeltelijk verzekerd door de realisatie van twee zonneparken met een totaal vermogen van 20 MW op twee nabijgelegen sites, waaronder een braakliggend terrein van 12 hectare. Er komt ook een nieuw 30 MW offshore proefpark met drijvende windturbines voor de kust van Port-la-Nouvelle.
Als de fabriek rond 2030 helemaal operationeel is gaan acht electrolysers van elk 18,6 MW dagelijks 16-duizend kilo groene waterstof produceren. Het vinden van afnemers voor deze hoeveelheid waterstof is nog niet afgerond. Klanten worden gezocht in een straat van 200 km. De eerste afnemer van waterstof wordt een baggeraar voor de kust. Een ander deel gaat naar de eigen waterstoftankstations.
Lees ook: nederland-ground-power-unit-op-waterstof-zorgt-voor-emissievrije-stroom-voor-vliegtuigen