Het Noorse energiebedrijf Equinor ASA gaat in de maanden december en januari bedrijven in het noorden van Nederland benaderen over hun interesse in blauwe waterstof. Equinor wil in het gebied Eemshaven in Groningen grootschalig waterstof gaan produceren uit aardgas met CO2 afvang. De CO2 wordt vervolgens opgeslagen in oude gasvelden diep onder de zeebodem, de waterstof gaat via een nieuwe pijpleiding naar grote bedrijven in de regio. Equinor werkt binnen dit project samen met het internationale gasbedrijf Linde.
Onder de projectnaam Hydrogen Open Season en roept Equinor partijen op hun interesse te tonen in koolstofarme waterstof uit de H2M Eemshaven. Algemeen directeur Hans Grünfeld van de Koninklijke Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) reageert positief op de plannen. “Wij verwelkomen dit initiatief van Equinor en hopen dat het bijdraagt aan het handelingsperspectief voor bedrijven in de noordelijke regio, waarvoor elektrificatie van hun energievraag geen optie is. Bedrijven zoals Avebe, Eska, Nedmag, PQ Silicas, Smurfit en Solidus Solutions, verenigd in het IndustrieCluster Oost-Groningen, willen hun energiegebruik (ruim 215 mln m3 aardgas per jaar) vergroenen, maar elektrificatie is door netcongestie beperkt. Ook de fors gestegen netwerktarieven dragen niet bij aan de business case. De ontwikkeling van blauwe en groene waterstof kan mogelijk wel perspectief bieden."
Een voorstudie van New Energy Coalition naar vergroeningsmogelijkheden wijst uit dat waterstofproductie uit de Eemshaven bijdraagt aan een nieuw economisch perspectief voor de industrie in het Noorden. Het nationale waterstofnetwerk, de zogenaamde waterstofbackbone, die vanuit de Eemshaven wordt uitgerold, draagt bij aan een keuze voor de inzet van waterstof.
Het H2M Eemshaven-project is een samenwerking met Linde en bouwt voort op de gecombineerde industriële ervaring van de twee bedrijven. De geplande faciliteit in de Eemshaven gaat - als het meezit - in 2029 de eerste blauwe waterstof produceren. Meer dan 95 procent van de CO2 zal worden afgevangen en worden opgeslagen in oude gasvelden onder de zeebodem voor de kust van Noorwegen.
Op basis van de informatie die in de registratiefase wordt verstrekt, zal Equinor partijen beoordelen op basis van geplande aansluitbaarheid op het waterstofnet en financiële basisinformatie, en zal het partijen prioriteren met een minimale jaarlijkse afname van 50 MW. In aanmerking komende partijen worden vervolgens uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende fase van het Open Season, waar Equinor, onder voorbehoud van een geheimhoudingsovereenkomst, gedetailleerde informatie over het aangeboden product en de contractuele voorwaarden en leveringsvoorwaarden zal delen.
Geïnteresseerde partijen kunnen via een registratieformulier hun belangstelling kenbaar maken. Het registratieproces is open tot 31 januari 2025.
Lees ook: monaco-prins-albert-ii-rijdt-met-race-monster-op-waterstof-door-het-vorstendom