• Home Slider01

Queensland acciona solar farm panels queensland 2Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter en tweede man binnen de Europese Commissie, droomt over grote zonneparken in de woestijn om met de opbrengst waterstof te maken. In een interview verklaart de Nederlander Timmermans dat hij in zijn functie als voorzitter van de ‘European Green Deal’ graag een overeenkomst met Noord-Afrika zou sluiten om optimaal gebruik te maken van de enorme hoeveelheid zonne-energie die dagelijks op het continent valt. Met verschillende landen wil Timmermans wel investeren in het opvangen van zonne-energie, het omzetten in waterstof en vervolgens vervoeren naar andere delen van de wereld. Vanuit de Sahara liggen al aardgasleidingen, onder de middellandse zee door naar Europa. Van deze infrastructuur wil de Europese topman gebruik gaan maken. Berekeningen van de universiteit in Delft geven aan dat eenzelfde zonnepaneel in de Sahara tot 2,5 maal zoveel energie produceert dan in Nederland. In grote delen van de Sahara schijnt 365 dagen per jaar de zon.

Timmermans heeft bij zijn aantreden vanuit Europa de opdracht meegekregen om het bestaande emissiereductiedoel van 40 procent op te schroeven naar ten minste 50 procent in 2030. Daarmee zet het continent nog ambitieuzer in op een klimaatneutraal Europa in 2050. Op de foto: Zonnepark in Queensland in Australië.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl