• Home Slider01

Marco Bijkerk33Zijn beroep is Manager Innovative Technologies bij Remeha, een van de grootste fabrikanten van verwarmingsketels in Nederland. Wereldwijd houdt hij de technologische ontwikkelingen in de gaten met slechts één doel voor ogen: welke stappen moeten we nemen om tot nul procent CO2-uitstoot te komen in 2050? In zijn nieuwste boek met als titel ‘Help, de energietransitie’ rekent hij af met schijnoplossingen, populaire nietszeggende kreten en verkeerde keuzes. En iedere keer uitstekend cijfermatig onderbouwd.

‘De gasvelden in Groningen moeten dicht’, ‘we koppelen wijken van het gas af’ en ‘elektriciteit is schoner dan gas’, zijn tegenwoordig populaire kreten. Bijkerk vindt het prima, maar laat direct weten dat geen van deze oneliners ook maar iets met CO2-reductie te maken heeft. ‘Laten we ons richten op de feiten. Een kWh uit het stopcontact bij ons thuis is drie keer zo vervuilend als een kWh dat binnenkomt via de gasleiding. Dat weet iedere deskundige en dat kunnen we eenvoudig cijfermatig onderbouwen.’ Dit en nog veel meer feiten en fabels wordt doorgerekend. En dan blijkt dat Nederland, met zijn uitstekende gasinfrastructuur, de klimaatdoelstellingen van Parijs gewoon kan halen. En zelfs voor een relatief lage prijs. Niet met aardgas, maar wel met een alternatief schoon gas als waterstof.

Lees hier meer over de inhoud van dit boek.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl