• Home Slider01

Amsterdam HolthausenHet eerste tankstation voor waterstof in de omgeving van Amsterdam komt in het westelijk havengebied. De Holthausen Groep uit het Groningse Hoogezand gaat het tankstation realiseren. De bouw start in het voorjaar van 2020, aan het einde van de zomer is de tanklocatie operationeel.

Het tankstation is straks 24 uur per dag en 7 dagen in de week geopend. Er kan worden getankt onder 350 bar voor vrachtauto’s en bussen en 700 bar voor personenauto’s. Het bedrijf laat weten dat het niet alleen een tanklocatie, maar ook een vullocatie wordt. Bedrijven die waterstof gebruiken kunnen daar cilinders laten vullen en deze worden dan op de bedrijfslocatie afgeleverd. Het ligt in de verwachting dat waterstof een groeimarkt zal worden als CO2-vrije brandstof voor heftrucks, sleepwagens en stapelaars, maar ook voor generatoren voor de stroomvoorziening op bouwterreinen of festivallocaties. Een vestiging aan een belangrijke toegangsweg naar het havengebied berust dan ook niet op toeval.

Om de duurzame productie van waterstof bij het tankstation te stimuleren, heeft de gemeente Amsterdam een eenmalige bijdrage beschikbaar gesteld van € 500.000. Ook gaat de gemeente haar vuilniswagens omzetten naar waterstof-elektrisch aangedreven wagens. Dit contract is onlangs getekend en de eerste zes vuilniswagens gaan in 2020 rijden.

De Amsterdamse haven gelooft sterk in een belangrijke rol voor waterstof als energiedrager om klimaatdoelen te behalen. Daarvoor wordt in samenwerking met Tata Steel en Nouryon een plan ontwikkeld voor een grote groene waterstoffabriek in IJmuiden. Het havenbedrijf hoopt dat bedrijven in het Westelijk Havengebied door het station worden gestimuleerd binnen de bedrijfsprocessen en voor transport over te stappen op schone waterstof. 

Foto: Het eerste waterstoftankstation van Amsterdam komt aan de Australiëhavenweg in Westpoort, Nieuw-West.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl