• Home Slider01

Savigliano Piemonte ItalieDe Italiaanse regio Piemonte is door dertien Europese regio’s aangewezen als testgebied voor experimenten met treinen op waterstof. In het gebied in het noordwesten van Italië wordt de impact van H2-treinen nader onderzocht. De streek kwam in beeld omdat Alstom, fabrikant van de eerste treinen op waterstof ter wereld, een belangrijke productielocatie heeft in Savigliano.

De regionale besturen die Piemonte hebben aangewezen als waterstof-testgebied zijn afkomstig uit Frankrijk, Spanje, Schotland en Noorwegen. Matteo Marnati, verantwoordelijk voor de afdeling milieu, energie, innovatie en onderzoek in de regio, is zeer verheugd over het nieuws. ‘Drie maanden geleden zijn we in Brussel gestart met een lobby om de klus binnen te halen. Dat wij zijn aangewezen heeft direct te maken met de goede relaties die we met Brussel opgebouwd en onze unieke kennis op het gebied van waterstof en treinenbouw’. Piemonte werkt samen met een team van onderzoekers van de Universiteit van Turijn, de Polytechnische Universiteit in Turijn en het Clever Innovation Center.

Ook de Franse regio Auvergne-Rhône-Alpes heeft flink gelobbyd voor Piemonte. De regio’s werken al samen aan een Italiaans-Frans project om de opwarming van de aarde in het Alpengebied te verminderen door zich te concentreren op schone mobiliteits- en energieprojecten. De Franse regio’s Auvergne-Rhône-Alpes, Grand Est, Normandië, Bourgogne-Franche-Comté, Occitanie, Nouvelle-Aquitaine, Bretagne en Centre Val de Loire ondersteunen Piemonte, net als Aragon en Ciudad Real in Spanje, Vestland County Council in Noorwegen en Schotland Europa in Schotland. Tenslotte schaart de Italiaanse regio Emilia Romagna zich nog achter de plannen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor dewekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl