• Home Slider01

Linz OostenrijkEen nieuwe internationale mijlpaal voor de productie van groene waterstof is een feit. De grootste fabriek ter wereld voor groene waterstof in het Oostenrijkse Linz is operationeel. De waterstof die wordt geproduceerd is bestemd voor de productie van staal.

De 6MW H2-fabriek staat op het bedrijfsterrein van staalfabrikant Voestalpine in Linz, en draait met een Siemens Silyzer 300 PEM-elektrolyser. De productielocatie wordt door kenners momenteel beschouwd als de meest effectieve in zijn soort. Partners binnen het project zijn onder andere Voestalpine Steel, het Oostenrijkse bedrijf Power Grid, Siemens en het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO. De fabriek zal worden gebruikt om te testen of de technologie die wordt gebruikt om groene waterstof te produceren geschikt is voor gebruik op industriële schaal. De Europese Unie is een belangrijke financier en subsidieert het project met 18 miljoen Euro. Staalproducent Voestalpine is zeer benieuwd naar de commerciële haalbaarheid van een productieproces op deels groene waterstof. Als de test slaagt, verwacht het bedrijf binnen 15 jaar de CO2-uitstoot met een derde te verminderen.

Voorlopig is de groene waterstoffabriek in Linz de grootste ter wereld, maar niet voor lang. Bij de Shell Rheinland-raffinaderij in Duitsland is een 10MW PEM-elektrolyse-installatie in aanbouw. In de tweede helft van 2020 is deze operationeel en daarmee de grootste ter wereld zijn. In Het noorden van Duitsland is momenteel alweer een nieuwe waterstoffabriek in ontwikkeling. Deze krijgt een capaciteit va 30 MW en moet in 2025 operationeel zijn.

Foto: In dit glazen gebouw in het Oostenrijkse Linz staat voorlopig de grootste elektrolyser ter wereld

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl