• Home Slider01

Italië SnamHet Italiaanse gasbedrijf Snam, die het landelijke gasnet beheert en actief is in Italië, Frankrijk, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk, heeft een nieuwe waterstof-businessunit opgericht. Het bedrijf wil vanaf het jaar 2023, 20% van zijn jaarlijkse investeringen richten op koolstofarme producten. De businessunit met de naam SnamTec werd in januari gelanceerd als een innovatieproject en krijgt nu een officiële status die richting moet geven aan de energietransitie.

Het beursgenoteerde Snam, waarvan de grootste aandeelhouder de Italiaanse overheid is, heeft vorig jaar € 2,6 miljard aan inkomsten vrijgemaakt voor CO2-vrije producten. De strategie richt zich voortaan in belangrijke mate op hernieuwbaar gas, power-to-gas en waterstof.

‘We zijn ervan overtuigd dat waterstof, geproduceerd uit hernieuwbare bronnen, een essentiële bijdrage zal leveren aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Europa en Italië zullen leidinggevend zijn in de ontwikkeling van deze nieuwe technologie", zegt Marco Alverà, CEO van Snam in een persverklaring over de oprichting van het nieuwe bedrijfsonderdeel.

Snam voorspelt dat de prijs voor groene waterstof, geproduceerd met elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen, de komende jaren fors zal dalen. Het bedrijf is er zelfs van overtuigd dat groene waterstof goedkoper zal zijn dan grijze waterstof gemaakt met aardgas rond het jaar 2030 en goedkoper dan aardgas zelf tegen 2040.

Snam heeft al een waterstofproef uitgevoerd in Zuid-Italië, waar het waterstof in het aardgasnet injecteerde met een verhouding van 5%. Dit zal nog voor het einde van het jaar worden verhoogd tot 10%. De bestaande netwerkinfrastructuur is bijna geheel waterstof-proof, minder dan 1 procent van het netwerk vereist een upgrade.  

SnamTec krijgt de opdracht meer pilotprojecten te realiseren en de uitbouw van een waterstofvoorzieningsketen te ondersteunen. Tegen 2050 verwacht het gasbedrijf 23% van zijn totale energievraag uit waterstof te kunnen halen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl