• Home Slider01

Lyon Light 2019Een primeur voor het Festival of Light in Lyon, dat dit weekend wordt gehouden. Een deel van de energie die nodig is om de kunstwerken aan te lichten wordt opgewekt met waterstof. Er is weliswaar een stroomnet ter plaatse beschikbaar, maar kunstenaar Emilien Guesnard wil de waterstoftoepassing bij dit soort evenementen aan een groot publiek laten zien en demonstreren.

‘Voor Frankrijk is het een primeur,’ meldt Theophile Habermacher, commercieel manager van H2SYS vanuit Lyon aan Waterstof magazine. ‘Dit project is de eerste toepassing van waterstof midden in een grote stad, dicht bij het publiek, tijdens een groot evenement. Helaas is tijdens deze testfase de waterstof nog grijs. Een productiesysteem via elektrolyse is er wel, maar het op druk brengen en opslaan in flessen in nog in ontwikkeling. We hebben het nog in ontwikkeling.’

De waterstof wordt geleverd in stalen flessen van 50 liter onder een druk van 200 bar. H2SYS maakt gebruik van een 5 kW elektrische generator (dankzij het batterijpakket), de brandstofcel is 3 kW. Per dag wordt 1 fles waterstof verbruikt, het bedrijf verbindt twee flessen tegelijkertijd met drukregelaar en keerkleppen en kan de flessen tijdens het gebruik moeiteloos verwisselen.

Volgens Theophile Habermacher is er met waterstof sprake van een kostenreductie in vergelijking met tijdelijke elektrische aansluitingen en is het eenvoudig te implementeren en te verplaatsen. FC-generator biedt zowel elektriciteit, voor het artistieke project, als warmte om de personeelsruimte op te warmen. Vergeleken met een dieselaggregaat produceert de brandstofcel geen lawaai en geen NOx-uitstoot. Het ‘Fête des Lumières’ in Lyon wordt nog tot zondagavond 12 uur gehouden.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl