• Home Slider01

Amsterdam Waterstof tekeningHet al eerder aangekondigde ‘Actieplan Schone Lucht’ van de gemeente Amsterdam krijgt vorm. Sinds afgelopen week kunnen bedrijven die voor hun mobiliteit over willen schakelen op waterstof of elektriciteit een flinke subsidie krijgen. De gemeente heeft 2 miljoen euro uitgetrokken voor schone bedrijfswagens en 1 miljoen voor CO2-vrije taxi’s.

De subsidie is een flinke stap in de richting van een schonere lucht in de stad, laat de gemeente op haar website weten. ‘De nieuwe subsidies helpen om de overstap naar schoon vervoer makkelijker te maken. De gemeentelijke bijdrage loopt van maximaal€ 3.000 voor een taxiauto tot € 40.000 voor een bestelauto, vrachtwagen of autobus.’

Nieuw in de regeling is dat zowel nieuwe als gebruikte uitstootvrije voertuigen worden gesubsidieerd. Voorwaarde daarbij is dat in ruil daarvoor een voertuig op fossiele brandstof wordt uitgeschreven. De subsidie is voor elektrisch en waterstof en is ook in te zetten bij leasecontracten.

Deze subsidies zijn primair bedoeld voor bedrijven die in Amsterdam gevestigd zijn of er veel rondrijden. De gemeente werkt ook aan een subsidie voor particuliere Amsterdammers die vanaf januari 2020 hun oude diesel laten slopen. En waterstof-elektrische voertuigen hebben parkeer- en toegangsprivileges in de stad. ‘De subsidie is vooral een stimulans om snel over te stappen op schoon transport’, aldus de gemeente. Volgend jaar krijgt Amsterdam zijn eerste waterstoftankstation in het westelijk havengebied.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl