• Home Slider01

Zuid Afrika mogalakwena mineNel Hydrogen heeft een inkooporder ontvangen voor een 3,5 MW-elektrolyseur van ENGIE voor een mijnbouwproject in Afrika. De elektrolyser zal naar verwachting in 2020 worden geïnstalleerd.

Het Franse energiebedrijf Engie werkt samen met mijngigant Anglo American aan de primeur, een op waterstof aangedreven mijnbouwvoertuig. Het eerste pilotproject in de mijnbouw is in aantocht. Engie en Nel Hydrogen gaan in de eerste pilot de oplossingen voor waterstofopwekking leveren, terwijl Anglo American de truck zal ontwikkelen.

Wereldwijd stijgt de belangstelling in de mijnbouw voor het gebruik van waterstof. Het momenteel veelvuldig gebruikte diesel moet vaak over grote afstanden worden aangevoerd, het zelf maken van waterstof uit zonne-energie is een mogelijke een stuk voordeliger. Mijnen liggen vaak in afgelegen gebieden, ruimte voor een veld met zonnepanelen is bijna nooit een probleem. Elektriciteit uit een accu is geen oplossing, de gigantische mijnbouwvrachtwagens hebben niet zelden een capaciteit van 300 ton.

Het eerste mijnbouwvoertuig op waterstof zal volgend jaar in gebruik worden genomen in de metaalmijn Mogalakwena Platinum Group (foto) van Anglo American in Zuid-Afrika. De waterstof zal geproduceerd worden in een elektrolyser die wordt gevoed door een zonnepark. Het gebruik van waterstoftrucks in ondergrondse mijnen kan ook leiden tot aanzienlijk lagere ventilatiekosten.

De capaciteit van de elektrolyser is hoger dan de dagelijkse vraag van het mijnbouwvoertuig. Daarom moet ook een opslaglocatie voor waterstof worden gebouwd, waardoor het mogelijk is om 's nachts te tanken of momenten waarop er weinig zonneschijn is. Het aandeel van waterstof wordt daardoor gemaximaliseerd. Als de eerste pilot slaagt, is het doel op de lange termijn om de hele vloot vrachtwagens in de mijn om te zetten in waterstof, evenals in de andere mijnactiviteiten van Anglo American over de hele wereld.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl