• Home Slider01

Pau Febus feest2Vandaag gaat in de Franse stad Pau het waterstofproject Fébus van start. Via een vrije busbaan gaan acht verlengde trambussen op waterstof de stad doorkruizen. De voertuigen met de naam Fébus komen uit België, uit de fabriek van Van Hool. Het eerste trambus is de afgelopen maanden uitvoerig getest om de opstartfouten uit het systeem te halen en de stadsbewoners kennis te laten maken met de nieuwe voertuigen. Pau is trots op de Fébus en de aandacht die de stad aan de voet van de Pyreneeën in de internationale media krijgt.

De bussen die in Pau gaan rijden zijn 18 meter lang en hebben een futuristisch uiterlijk. Ze bevatten 32 lederen fauteuils, talloze USB-aansluitingen, vier schuifdeuren en hout en composietmaterialen aan het plafond. De ontwerpers hebben opdracht gekregen om extra aandacht te besteden aan de afwerking, zodat passagiers het gevoel hebben te reizen in een uitzonderlijke omgeving.

François Bayrou, burgemeester van Pau, laat in de Franse media doorlopend blijken ongelofelijk trots te zijn op de Fébus, een mix tussen bus en tram. Elk voertuig, dat 1,8 miljoen euro kost, haalt zijn energie uit een brandstofcel onder de motorkap, een soort zwarte doos van 40 x 40 cm bij 20 cm hoog. Deze wordt gevoed door een 100 liter waterstoftank. De waterstof wordt groen opgewekt uit duurzame energie. Per dag kunnen de lange trambussen 200 km afleggen zonder te tanken. Een kleine domper op de feestelijkheden is dat de Franse president Emmanuel Macron de afgelopen week heeft laten weten vandaag niet naar Pau te komen. In grote delen van Frankrijk ligt het openbaar vervoer plat, de president werkt vanuit Parijs aan een oplossing.

De stad Pau blijft de waterstof-bus volgens planning op dinsdag gewoon in gebruik nemen. Straks om 15 uur vertrekt de eerste 18-meter lange waterstof-bus vanaf het waterstofproductiestation en zal alle haltes op lijn F naar het station aandoen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl