• Home Slider01

Sarawak autoDe president Maleisische deelstaat Sarawak is de trotse eigenaar geworden van een van de eerste waterstofauto’s op het eiland. Onder grote publieke belangstelling nam president Datuk Patinggi Abang Johari Openg (linksboven met het blauwe overhemd) het voertuig in gebruik. Sarawak ligt op het eiland Borneo, waar ook al enkele bussen op waterstof rijden..

De deelstaat beschouwt waterstof als een oplossing voor het koolstofarm maken van de samenleving. Door de uitstoot van koolstofdioxide in de hele waardeketen te verminderen en waterstof te zien als volwaardig alternatief voor gassen met CO2, denkt Sarawak de economie te kunnen laten groeien. Er zijn drie stappen in de waterstofeconomie die de regio onder controle wil krijgen: waterstofgeneratie, waterstofdistributie en -opslag en waterstoftoepassingen. De rol van waterstof wordt op het eiland als essentieel onderdeel gezien van de elektriciteitsvoorziening. Waterstof is een uitstekende energiedrager en heeft veel potentieel om als buffer te fungeren om de veerkracht van het elektriciteitssysteem te vergroten.

Binnen het Hydrogen Pilot Project van Sarawak rijden inmiddels twee Hyundai NEXO-waterstofvoertuigen bij de lokale energie-leverancier en drie waterstofbussen in het openbaar vervoer. De waterstofauto van de president komt daar nog bij. De regio Sarawak denkt eraan om alweer de volgende stap te zetten in het opnemen van waterstof in zijn economie, zoals een lightrail-vervoer in de hoofdstad Kuching en verschillende waterstofproductie-installaties. Sarawak beschikt inmiddels over een eigen waterstoffabriek die in staat is om 130 kg waterstof per dag te produceren met een zuiverheid van 99,999 procent. Hiermee kunnen tot vijf brandstofcelbussen en 10 brandstofcelauto's per dag volledig bijgetankt worden.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl