• Home Slider01

Fredericia ShellGoed nieuws voor de geplande waterstoffabriek in Fredericia. De initiatiefnemers van het project HySynergy hebben 6,5 miljoen Euro ontvangen van het Deense Energyagentschap, om de plannen voor een enorme productielocatie voor waterstof verder uit te werken. Dit moet binnen enkele jaren een van de grootste H2-fabrieken van Europa worden.

Het Deense bedrijf Everfuel is een strategische samenwerking aangegaan met onder andere Shell Danmark om een ​​P2X-fabriek op te richten voor een bedrag van rond de 20 miljoen EUR bij de bestaande olieraffinaderij in Fredericia. De eerste fase omvat de installatie van een elektrolyse-installatie met een capaciteit van 20 MW die over drie jaar klaar moet zijn. Dit is slechts een eerste stap, de partners willen uiteindelijk de productiefaciliteit uitbreiden tot 1 GW.

De lokatie van de nieuwe fabriek in Fredericia is geen toeval. Waterstof wordt al in het raffinageproces gebruikt. Dit is tot op heden grijze waterstof, geproduceerd uit aardgas. Het installeren van een nieuwe elektrolyse-installatie betekent dat er groene waterstof geproduceerd kan worden uit hernieuwbare energie. De initiatiefnemers kijken vooral naar perioden waarop de prijs van elektriciteit laag is door een overaanbod van windmolens en zonnepanelen.

De fabriek zal echter niet alleen waterstof produceren voor de raffinaderij. Een onderdeel van het plan is een grootschalige energieopslag te bouwen voor 10 ton waterstof en moet waterstof geleverd worden voor vrachtauto’s en autobussen. Tenslotte moet de installatie eenvoudig kunnen worden opgeschaald van 20 MW in de startfase, tot een capaciteit die tot 50 maal groter is. Zowel Shell als Everfuel realiseren zich dat er momenteel nog geen behoefte aan zoveel waterstof is, maar geven aan dat de ambities van de Deense partners groot zijn.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl